De Florii, masa intinsa pana seara tarziu si plina de bucate alese este un semn
de bunastare si noroc.

Duminica Floriilor ma face intotdeauna sa ma gandesc ca primavara nu mai are cum sa se strecoare pe langa noi neobservata. Sa fie de vina florile ce sunt gata-gata sa ""explodeze"" pe ramuri sau poate sentimentul de veselie ce insoteste neaparat aceasta zi?
De ce veselie? Ei bine, de Florii toti cei cu nume delicat de floare isi serbeaza ziua. Prilej de ""dezmat culinar"", cu mese intinse si arome ispititoare. Fiind inca Postul Pastilor, se consuma in continuare legume fierte sau inabusite, salate si multe fructe. Dar oricat le-ati cauta, urzicile vor fi de negasit. Glumind, am putea spune ca ""nuntesc"", devenind personajele principale ale unei nunti vegetale. In realitate, ele imbatranesc, devenind necomestibile. Traditia populara a transmis aceasta interdictie de consumare a lor sub numele de ""nunta urzicilor"".
BOGATIE. Surprinzator la prima vedere, pestele este alimentul vedeta al mesei de Florii. Explicatia este simpla: pe 16 aprilie Biserica Ortodoxa a dat dezlegare la peste. Asa ca toata bogatia apelor se aduna in farfurii. Pesti iuti sau mai lenesi, cu solzi aurii sau argintii, pesti din ape dulci sau din abisuri marine - bogatie de soiuri si diversitate de metode de preparare: la frigare, la cuptor, cu sos, inabusiti, cu multe legume, in aspica€¦ Alaturi, neaparat, se pune un pahar cu vin alb sec, limpede si rece.
Pe aceia dintre dumneavoastra care se simt atrasi de traditiile populare romanesti, ii sfatuim sa impodobeasca masa si casa cu ramuri verzi de salcie sfintite de cu dimineata la biserica. Se spune despre ele ca alunga durerile de spate si aduc bunastare. Apoi plamaditi, in focul aprig din cuptor, paini aurii, tot atatea la numar cati oameni se asaza la masa. Obiceiul cere ca marimea lor sa varieze in functie de cinstea de care se bucura fiecare mesean. Impodobiti-le frumos cu diferite figurine din aluat, dupa inspiratie, si bucurati-va de aromele Sarbatorii de Florii, ca odinioara.