In perioada feudala, manastirile si bisericile au avut un rol foarte important in dezvoltarea scolilor. In scolile dezvoltate in jurul manastirilor si bisericilor se formau numerosii scriitori de documente si caligrafii care au copiat manuscrisele

In perioada feudala, manastirile si bisericile au avut un rol foarte important in dezvoltarea scolilor.

In scolile dezvoltate in jurul manastirilor si bisericilor se formau numerosii scriitori de documente si caligrafii care au copiat manuscrisele de acum celebre, prin miniaturile lor si prin scrisul migalos. ""In Transilvania este mentionata o astfel de scoala, la Cenad, in prima jumatate a secolului al XI-lea"", ne spune directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale, prof. Marcel Ciuca. ""Au existat si scoli superioare, cum a fost cea a lui Despot Voda de la Cotnari dintre anii 1561-1563."" Aceasta scoala a fost organizata dupa sistem apusean. In acelasi sens, ca scoli superioare au fost Universitatea infiintata la Cluj de iezuiti in 1581, universitatile din Alba Iulia, Iasi, Targoviste, Blaj. Au existat de asemenea scoli orasenesti, cum a fost aceea mentionata in 1388 la Baia Mare, condusa de un anume ""Rectorul"" Teodoric, sau cum a fost scoala lui Antonie Voda din Popesti infiintata in 1669, la Campulung. Unele din scolile orasenesti aveau si internate, cum au fost scolile de la Oradea, pe la 1447, si cea de la Sibiu, din 1471.

EVOLUTIE. In Transilvania existau si scoli capitulare si satesti. ""Ele au aparut in Transilvania inca din secolul al XIV-lea. In Transilvania au existat, in veacurile XIV-XV, scoli in limba slavona, cum sunt cele de la Jeud, de la Peri, din Maramures, la Vad si Feleac, la Prislop si desigur Scoala de la Scheii Brasovului"", continua profesor Ciuca. La Scheii Brasovului a aparut inca din secolul al XV-lea si prima scoala romaneasca. In perioada destramarii feudalismului, din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si pana in primele decenii ale secolului al XIX-lea incepe epoca moderna a invatamantului romanesc. ""In aceasta perioada s-a incercat reorganizarea Scolii de la Sfantul Sava, infiintata de Serban Cantacuzino si organizata mai bine de Constantin Brancoveanu"". In secolul al XIX-lea, prin Regulamentele Scoalelor s-a reorganizat invatamantul, incepand de la cel elementar pana la cel cu caracter universitar. Astfel, in timpul lui A. Cuza, s-a infiintat Universitatea din Iasi, in 1860, Universitatea din Bucuresti, in 1864, s-a dat legea invatamantului din 1864. Apoi, in Transilvania s-a infiintat Universitatea din Cluj, in 1872, iar in Bucovina, cea din Cernauti in 1875. In secolul al XIX-lea, invatamantul s-a diversificat foarte mult, mai ales cel mediu.

SECOLUL XV. La Scheii Brasovului a aparut prima scoala romaneasca


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.