Taxa pe viciu ar putea fi introdusa in acciza, daca Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta de modificare a unui articol din Codul Fiscal. Aceasta varianta a fost convenita joi, in urma consulta-rilor din Consiliul Economic si Social. Ministrul
Taxa pe viciu ar putea fi introdusa in acciza, daca Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta de modificare a unui articol din Codul Fiscal. Aceasta varianta a fost convenita joi, in urma consulta-rilor din Consiliul Economic si Social.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara ieri ca legea privind finantarea unor cheltuieli de sanatate, supranumita taxa pe viciu, va intra in vigoare in cel mult o luna, timp in care trebuie redactate normele privind aplicarea acesteia.
""Exista o bulversare foarte mare pe piata. Ministrul Sanatatii da declaratii ca taxa pe viciu va fi operationala intr-o luna, iar ieri (joi - n.r.) in Consiliul Economic si Social (CES) s-a convenit ca aceasta taxa sa fie introdusa in acciza"", spune Radu Morariu, vicepresedintele asociatiei patronale Garant Alcool.
DIFERENTE. In cazul in care taxa pe viciu se va aplica separat de acciza, pretul unui pachet de tigarete va creste cu 16.000 de lei vechi, dupa cum spune Gilda Lazar, director la JTI Romania. Daca, in schimb, taxa pe viciu se va introduce in acciza, pretul unui pachet de tigarete va creste diferentiat cu 8.000 pana la 10.000 de lei vechi. Pentru tigaretele mai ieftine cresterea va fi mai mare. Acestor majorari de preturi li se vor adauga cele de la 1 iulie, o data cu majorarea accizei, conform calendarului negociat cu Uniunea Europeana.
""Toate produsele din alcool se vor scumpi cu cel putin 50%"", a adaugat Radu Morariu. Si asta, in cazul in care taxa pe viciu va fi parte din acciza. In caz contrar, pretul produselor se va dubla, iar statul nu va incasa la buget nici 10% din ce si-a propus, dupa cum este de parere vicepresedintele Garant Alcool. Pe de alta parte, se asteapta o crestere spectaculoasa a pietei negre a bauturilor alcoolice, care reprezinta acum 50% din piata.
LEGE. Presedintele Traian Basescu a promulgat joi Legea privind reforma in domeniul sanatatii. Potrivit legii, persoanele juridice care produc sau importa produse din tutun contribuie astfel: pentru tigarete cu suma de 10 euro/1.000 de tigarete; pentru tigari si tigari de foi cu suma de 10 euro/1.000 de bucati, iar pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kg. Persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate, produse intermediare contribuie cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur.
Veniturile vor fi folosite pentru investitii in infrastructura sistemului sanitar public, finantarea programelor nationale de sanatate si pentru rezerva Ministerului Sanatatii pentru situatii speciale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.