Cum CNSAS nu va putea sa se ocupe de aplicarea Legii Lustratiei deoarece nu are acces si competente legale legate de arhivele comunismului, problema va putea fi rezolvata prin noua Lege a arhivelor initiata de Jurnalul National. Presedintele CNSA
Cum CNSAS nu va putea sa se ocupe de aplicarea Legii Lustratiei deoarece nu are acces si competente legale legate de arhivele comunismului, problema va putea fi rezolvata prin noua Lege a arhivelor initiata de Jurnalul National.

Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat ieri ca institutia pe care o conduce nu va putea sa se ocupe de aplicarea Legii Lustratiei, deoarece nu are acces si competente decat in ceea ce priveste arhivele fostei Securitati, la cele ale comunismului reprezentantii Consiliului neavand cum sa ajunga. Secasiu a fost prezent la o dezbatere organizata la Parlamentul Romaniei, pe tema legilor lustratiei, respectiv antinomenclatura. Prezent la dezbatere, deputatul PIN Lavinia Sandru a explicat ca problema pusa in discutie de presedintele CNSAS se va rezolva cand va intra in vigoare noua Lege a arhivelor initiata de Jurnalul National. Conform proiectului toate arhivele institutiilor comuniste - partid, securitate, armata, afaceri externe, instante judecatoresti, biserica; vor fi administrate de o singura institutie condusa de un consiliu stiintific aflat sub controlul Parlamentului Romaniei. Din momentul in care va exista aceasta noua lege, accesul la toate dosarele care tin de sistemul comunist se va face in mod unitar. De asemenea, vor disparea suspiciunile si implicit disputele legate de dosarele aflate la diversi detinatori de arhive.
COLABORARE. Cat priveste relatia dintre institutia nou-creata care va administra arhivele si CNSAS, Lavinia Sandru a precizat ca institutiile vor putea colabora foarte bine si chiar va fi necesar ca acestea sa colaboreze, deoarece in arhiva ce se va infiinta nu vor trece si dosarele aflate deja sau care urmeaza sa ajunga la CNSAS. ""Ideea concentrarii arhivelor este foarte buna"", ne-a declarat presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu. El sustine ca restrictia de 30 de ani prevazuta in vechea lege a arhivelor privind accesul la documentele PCR nu trebuie aplicata acestor arhive. ""Noi, la CNSAS, nu am primit informatii despre documentele din aceste arhive. Nu avem o situatie a acestor documente"", a mai spus Secasiu. El a amintit ca noul Colegiu CNSAS a solicitat in scris tuturor institutiilor, inclusiv Ministerului de Interne, in subordinea caruia se afla Arhivele Nationale, sa prezinte o situatie a acestor documente. ""Proiectul de lege initiat de Jurnalul National va ajuta CNSAS in masura in care ar putea fi adoptat si aplicat rapid, altfel ar ramane la stadiul intentie. Eu nu pot decat sa salut initiativa Jurnalului National, dar cu rezerve in ceea ce priveste data aplicarii acestei legi.""
Proiectul Jurnalului prevede accesul liber la toate documentele produse de Partidul Comunist, deci inclusiv cele din anii a€™80, cu exceptia celor privind siguranta nationala. Proiectul mai prevede ca predarea documentelor PCR catre Arhivele Nationale sa aiba loc pana la 31 decembrie 2006 si a fost inaintat la Senat acum doua saptamani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.