In ziua in care am gustat din bucatele pregatite in cuhnia Manastirii Putna. Zapada inca nu parasise obcinile, dar locul era plin de pelerini - ""obstea largita a manastirii"", ne spusese parintele Andrei, vorbind despre credinciosii care-si cauta linistea intre zidurile ei - si dupa slujba urma sa fie chemati cu totii la masa. Pe plita, in doua oale, fiecare de peste 100 de litri, fierbeau mocnit ciorba de cartofi si fasolea scazuta cu bureti, sub atenta priveghere a parintelui Chesarie.
L-am intrebat in ziua aceea ce va pune pe masa de Pasti sfintilor parinti si oaspetilor lor duhovnicesti. ""Drob, piftie de peste, peste prajit, branzeturi cu ceapa verde, cozonac si pasca."" Aici, la Manastirea Putna, unde nu e dezlegare la carne nici in ziua de Pasti, drobul se face din peste. Mai intai se fierbe si se alege de oase. Apoi se curata usturoi verde si se toaca marunt, iar morcovul se da pe razatoare. Se amesteca toate cu ou crud, sa se lege, cu pesmet, marar si condimente, se pune in tava unsa cu untdelemn si pesmet si se da la cuptor. In loc de bors de miel se obisnuieste a se aduce la masa o ciorba cu perisoare din branza. Branza de vaca, legata cu oua, gris, sare si verdeata.
Cozonacul, aici, se face in cantitate mare. Se pun o data 14-20 de kilograme de faina si cel putin 100 de oua. Cozonacul se umple cu nuca, rahat si cacao, iar pasca - cu branza dulce de vaca, amestecata cu ou si arome. Ouale rosii - rosite, in legenda, de sangele hristic - sunt nelipsite la ceas de sarbatoare. Painea se pregateste tot de calugari si are cate doua-trei kilograme una. Vinul manastirii e cel de Cotnari - care-i placea si lui Stefan - , iar la masa se pune si-un paharel de afinata, facuta din fructele daruite vara de credinciosi. Totul e simplu si din belsug. ""Tuturor, din dragostea tuturor"" - spunea parintele Andrei. ""Si-n vreme ce se fac bucatele, se pune masa si se mananca, neincetat aici, in manastire, se citeste «cuvant de folos», caci nu se poate hrana pentru trup fara sa hranesti inima si mintea.""