Daca Bucurestiul are o belea, primarul general nu este de gasit. S-a intamplat in urma cu cateva luni, cand Capitala a fost inundata de mizeria din canalizarea care a dat pe afara in urma unei ploi de vara. Dl Videanu l-a trimis atunci sa dea piept c
Daca Bucurestiul are o belea, primarul general nu este de gasit. S-a intamplat in urma cu cateva luni, cand Capitala a fost inundata de mizeria din canalizarea care a dat pe afara in urma unei ploi de vara. Dl Videanu l-a trimis atunci sa dea piept cu reporterii iscoditori pe vicele Murgeanu. Acesta a incasat stoic injuraturile sutelor de mii de cetateni si a tras pe turta lui incapacitatea serviciilor municipale. ""Seful"" n-a aparut pana a iesit soarele si oamenii au mai uitat de necaz. La fel s-a intamplat si cand prima ninsoare a dat peste cap circulatia in Capitala. Tot Murgeanu incasa; primarul era dus. La marea asfaltare, ce anunta un razboi de durata impotriva locuitorilor care vor sa se miste prin oras, este scos in fata directorul Udriste. Cu alura de om serios, care isi musca din mustata la nervi, fostul sef al metroului incearca sa ne convinga, evident in locul domnului Videanu, ca este normal ca lucrarile sa dureze o vesnicie, pentru ca firmele nu pot lucra la asfaltare sambata, duminica sau noaptea pentru ca... si-ar taia din profit. Omul primarului, bag de seama, nu tine cu cetateanul, ci este ingrijorat de punga celor care au castigat licitatiile cocoseste.
Acum, dl. Videanu, obosit si incercanat de atata munca in slujba cetateanului, ne-a anuntat ca pleaca putin in concediu. Capitala este vraiste, mizeria colcaie peste tot dar avem un viitor luminos. Suntem doar intr-o perioada nefericita a existentei noastre, inca o generatie de sacrificiu crucificata pe marile proiecte de modernizare a Bucurestiului.
Primarul general a dat cateva detalii despre lucrarile ce urmeaza a da fata noua orasului. Proiectul cel mai catastrofal pentru ceea ce doreste dl Videanu sa devina Bucurestiul este legat de o ""rearanjare"" a Pietei Revolutiei.
Doar un grup de investitori fara rusine si interese materiale puternice au putut sa-l faca pe edilul-sef sa ingroase din obraz incat sa prezinte o lucrare care ocupa Piata Revolutiei si sluteste ansamblul format din Palatul Regal, Ateneu, Biblioteca Universitara si fostul Senat. Totul, ca sa faca loc unui bloc de birouri in buricul targului, intr-unul din putinele locuri aerisite dintr-un oras mult prea inghesuit. Motivul ca se construieste o parcare subterana cu peste 1.000 de locuri, nu este de luat in calcul deoarece proiectata concentrare de birouri si galeriile comerciale va atrage cateva mii de masini peste nivelul de acum. In loc sa descongestioneze centrul, sa taie cai de comunicatii, dl Videanu ne propune exact contrariul. Supararea celor care isi iubesc orasul si simbolurile lui nu poate fi alinata cu machetute din rigips si plastic, care inoculeaza un microb al schimbarii programat sa anestezieze distrugerea. Mutarea monumentului Coposu si a ansamblului comemorativ al Revolutiei sunt impietati pe care dl Adriean Videanu nu si le-ar permite nici la Videle, orasul natal, unde concetatenii l-ar lua la alergatelea daca ar muta vreo piatra.
In locul unui Haussmann - arhitectul ce a modelat capitala Frantei, dandu-i lumina ce dainuie prin secole - Micul Paris are nesansa ca ora schimbarii sa fie anuntata de un om care, cel putin pana acum, nu-si depaseste conditia de afacerist ce s-a plimbat prin lume privind doar la borduri.
Randurile de fata le-am scris cu parere de rau, consemnand involutia unui politician pe care l-am apreciat cand, in 2002, s-a retras din Parlament pentru a nu se afla in conflict de interese. Sper, domnule Videanu, ca vacanta pe care v-ati permis-o acum, alaturi de energica sotie, intr-un moment de incordare a nervilor cetatenilor, sa va fie un sfetnic bun. Poate locurile unde va relaxati in Saptamana Mare sa va inspire si sa va intoarceti mai putin suparat pe orasul unde aveti un vremelnic mandat de primar.
Sa nu ramaneti in memoria orasului drept edilul care a distrus parcurile si reperele morale, putine, pe care le mai avem.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.