O singura lume

Pentru a sprijini schimbul de experienta in domeniul gastronomiei si pentru a pune in
valoare aspectul
cultural al acestei arte, in Islanda a avut loc
un concurs inedit.

La 2 aprilie 2006, bucatari din cinci tari s-au reunit in Islanda pentru a participa la competitia culinara ""O singura lume"". Concursul se desfasoara pentru prima oara in aceasta tara, ideea pornind in 2004, cand s-au intalnit presedintele Asociatiei Bucatarilor din Islanda, Gissur Gudmundsson, si Bill Gallagher, presedintele WACS (World Association of Cooks Societies). Acestia au convenit ca este momentul sa se intruneasca sub egida aceleiasi competitii bucatari apartinand mai multor culturi.
Asadar, anul acesta s-au intalnit bucatari din Africa de Sud, Australia, Estonia, Romania si Brazilia. Tara noastra a fost special invitata pentru a reprezenta Europa, Estonia fiind prezenta in vederea candidaturii ca membru WACS.
CONTINUITATE. A doua editie a acestui concurs va avea loc la Johanesburg, in Africa de Sud. Ideea este de a avea echipe de la Polul Nord si Polul Sud. De aceea, ingredientele pentru primul concurs vor fi originare de la Polul Nord. Echipa noastra a fost formata din Cornelia Ghisoi, bucatar-sef, si Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, care a facut parte din juriu.
Evaluarea preparatelor a fost realizata alaturi de concurent, astfel incat acesta sa inteleaga ce a gresit, atat in procesul de preparare, cat si in cel de prezentare. Scopul fiind ca aceia care au concurat sa inteleaga modul in care se face jurizarea la nivel international. In prima zi, concurentii au trebuit sa prezinte preparate din bucataria traditionala a tarii din care veneau. Fiecare participant trebuia sa realizeze in fata publicului un meniu compus din trei feluri de mancare. In ziua a doua, concurentii au avut de preparat 12 portii de cod, 12 portii de preparat pe baza de spinare de miel si alte 12 portii de preparat pe baza de skyr, branza traditionala islandeza.
ALEGERI. Pentru proba preparatelor traditionale, Cornelia Ghisoi a ales sa pregateasca icre de stiuca, din care spectatorii au avut posibilitatea sa si guste, natur piept de rata, atat salbatica, dar si domestica, si papanasi cu dulceata si mousse de fructe de padure. Proba a doua a fost mult mai grea. Daca despre cod si despre carnea de miel informatiile sunt suficiente, despre branza skyr a fost mai greu sa afle. ""Trebuia sa stiu cum se comporta, ce consistenta are, si in Romania nu am gasit. Nici informatii despre ea nu am gasit suficient de multe, incat sa imi fac o parere. Asa ca am inovat la fata locului"", spune Cornelia Ghisoi. Rezultatul a fost unul pe masura asteptarilor. Concurenta noastra a preparat branza skyr in trei feluri: sub forma de crema, de mousse si de tarta.