Despre criza jurnalistilor rapiti am scris la vremea respectiva numeroase articole. Cel mai amplu, publicat in doua numere din Jurnalul National, 20 si 21 iunie 2005, insumand 30 de file de manuscris, se numea ""De la teroristii din decembrie 1989 la
Despre criza jurnalistilor rapiti am scris la vremea respectiva numeroase articole. Cel mai amplu, publicat in doua numere din Jurnalul National, 20 si 21 iunie 2005, insumand 30 de file de manuscris, se numea ""De la teroristii din decembrie 1989 la Teroristul din martie 2005"".
Nu intamplator l-am intitulat astfel:
Ca si afacerea Teroristii din decembrie 1989, Afacerea Teroristul din martie 2005 a fost o diversiune bine pusa la cale; Ca si Afacerea Teroristii din decembrie 1989, Afacerea Teroristul din martie 2005 poate fi descifrata si pornind de la intrebarea Cine a castigat, cine a pierdut?
De la criza ostaticilor a trecut un an. Un an de evenimente pe care le stim deja. Luandu-le in calcul, inregistrand principalele tendinte evidentiate pana acum, am posibilitatea unui examen lucid al concluziilor trase de mine in numarul din 21 iunie 2005 al Jurnalului National. Scriam la vremea respectiva ca au castigat:
""1) Serviciile Secrete Romanesti. Inca din ianuarie 2005, Traian Basescu si-a socat electoratul taliban, anticomunist si antisecurist, declarand ca-si bazeaza multe decizii pe informatiile date de Servicii. Dand curs unei traditii de 15 ani, intelectualii talibani din presa si din societatea civila au reactionat violent, criticandu-l pentru ceea ce s-a numit fratia cu fostii securisti. Prin articole si declaratii rasunatoare s-a cerut presedintelui sa curete Serviciile de fostii securisti, sa le transforme in veritabile institutii de tip occidental. (...) Urmare a crizei ostaticilor, azi Serviciile sunt reabilitate in ochii opiniei publice. Nici un adversar de-al acestora nu-si mai ingaduie sa le critice. (a€¦)
Laudate de Traian Basescu pentru eficienta lor, Serviciile au dobandit acum, dupa eliberarea jurnalistilor, credibilitatea de care aveau nevoie"". Comentariu de acum:
In ultimul timp asistam la unele critici aduse Serviciilor Secrete: dinspre liberali, dinspre asa-zisa societate civila. Sunt insa critici venite la mult timp dupa criza ostaticilor. Luni in sir dupa aceea, Serviciile s-au bucurat de tacerea adversarilor. Sunt, de asemenea, critici firave, care nu pun la indoiala esenta Serviciilor. Ca alta e atmosfera fata de Servicii o dovedeste faptul ca Traian Basescu le apara public fara teama ca-si risca electoratul. ""2) Fosta Securitate.
Zice Traian Basescu in discursul sau: «Ulterior au fost deplasati in urmatoarele zile ofiteri de informatii acomodati cu lumea araba (...)».
E greu de presupus ca, dupa 1989, Serviciile noastre si-au creat «ofiteri de informatii acomodati cu lumea araba». Presedintele se refera astfel la fostii securisti si la retelele acestora din lumea araba. Aducand un elogiu evident mult hulitei Securitati. Scurgerile voluntare de informatii catre presa de dupa eliberarea lui Florence Aubenas se straduiesc sa ne convinga ca implicarea fostilor securisti a fost decisiva si-n eliberarea frantuzoaicei. E clar efortul de a reabilita fosta Securitate, mai ales in zona sa de actiune externa, in care lucreaza acum SIE, si in ochii Occidentului. Elogiul adus de oficialitatile franceze Serviciilor Secrete romanesti, alaturat dezvaluirilor din presa de la Paris despre rolul avut in eliberarea lui Florence Aubenas de reactivarea in Irak si in lumea araba a celor recrutati de Securitate pe vremea studentiei lor la Bucuresti, e o dovada ca operatiunea de reabilitare a Securitatii in ochii occidentalilor a reusit. Pana si francezii, atat de inversunati denuntatori ai Securitatii lui Ceausescu, au sfarsit prin a-i aduce elogii."" Comentariu de acum:
Ordonanta de Urgenta privind CNSAS, discutiile din jurul dosarelor fostei Securitati par a pune la indoiala aceasta concluzie.
Sa nu trecem insa peste urmatoarele:
- campania privind deconspirarea fostei Securitati a inceput abia din februarie 2006
Timp de aproape opt luni, subiectul n-a fost abordat.
- campania are note evident politicianiste, tinand de batalia dintre Palate.
Daca premierul n-ar fi ajuns in razboi cu presedintele, s-ar mai fi discutat despre asta?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.