Guvernatorul BNR se confrunta cu un factor-surpriza in lupta cu rata inflatiei. Cresterea prognozata a preturilor de 6% pentru finele anului ar putea fi data peste cap de taxa de viciu a ministrului Nicolaescu, care, impreuna cu noile accize aplicate

Guvernatorul BNR se confrunta cu un factor-surpriza in lupta cu rata inflatiei. Cresterea prognozata a preturilor de 6% pentru finele anului ar putea fi data peste cap de taxa de viciu a ministrului Nicolaescu, care, impreuna cu noile accize aplicate din luna iulie, va majora pretul tigarilor cu pana la 50%.

Introducerea taxei pe viciu ar putea crea presiuni inflationiste, avand in vedere ponderea ridicata detinuta de tigari in cosul utilizat la calculul preturilor de consum al populatiei, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
""Vazand ce pondere mare detin tigarile, aproape jumatate din ponderea painii, in gluma spus, ai senzatia ca in Romania se mananca tigari"", a completat guvernatorul BNR. In cosul de consum utilizat de INS tigarile detin o pondere de 4%, in timp ce la paine procentajul este de aproape 8%.
PERICOLE. Evolutia favorabila a preturilor in luna februarie si martie nu reprezinta o garantie pentru continuarea dezinflatiei in ritmul dorit, deoarece exista inca potentiale socuri, in special din partea ofertei. Guvernatorul spune ca rata inflatiei din ultimele doua luni, de 0,2%, indica o inflatie anuala de baza putin peste 2%, asupra careia este greu sa mai intervii. In acest caz, puseele inflationiste din segmentul preturilor administrate sunt greu de contracarat prin restrangerea cererii. BNR a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5% plus/ minus un punct.
NOI BIRURI. Taxa pe viciu face parte din legiile promovate de ministrul Eugen Nicolaescu privind reforma in domeniul sanatatii, care au fost aprobate de Parlament sub forma angajarii raspunderii Guvernului si se afla la promulgare.
Taxa a fost stabilita la 10 euro/1.000 tigarete, respectiv 20 de eurocenti pentru fiecare pachet. Acciza pentru tigarete va creste, potrivit calendarului convenit cu UE, de la 1 iulie, cu aproximativ 25%. Taxa de 9,1 euro/1.000 tigarete, plus 30% din pretul maximal de vanzare, va fi mentinuta pana la jumatatea anului, cand urca la 11,47 euro plus 29%. Producatorii estimeaza ca pretul unui pachet de tigari va creste cu pana la 50% in urma celor doua taxe.

200 DE LEI GANDITORI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.