Respectarea drepturilor minoritatii romanesti si cea a standardelor internationale de mediu, sunt doua chestiuni pe care UE ar trebui sa le impuna Ucrainei. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat, luni seara, la inch
Respectarea drepturilor minoritatii romanesti
si cea a standardelor internationale de mediu, sunt doua chestiuni pe care UE
ar trebui sa le
impuna Ucrainei.


Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat, luni seara, la incheierea primei zile a reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), ca Romania doreste ca in proiectul de acord contractual UE-Ucraina, transmis la 30 martie de Comisia Europeana celor 27 de tari membre si viitoare membre ale Uniunii, sa fie introduse referiri la obligatia acestei tari de a respecta standardele internationale de mediu in exploatarea industriala a portiunii din Delta Dunarii care ii apartine, precum si sa adopte si sa respecte standardele recunoscute la nivel european referitoare la drepturile minoritatilor.
Seful diplomatiei romane a precizat ca Ucrainei nu i-a fost inca ridicata de catre Consiliul Europei monitorizarea asupra minoritatilor, iar Romania va continua sa intreprinda prin intermediul forului de la Strasbourg demersuri pentru ca autoritatile de la Kiev sa adopte o politica europeana a minoritatilor.
ULTIMATUM. De asemenea, ministrul roman de Externe a afirmat, cu aceeasi ocazie, ca Romania si Bulgaria ar putea cere, printr-o scrisoare comuna mentionarea unei date clare a aderarii in urma Consiliului European. El a spus ca efortul diplomatic al Romaniei se indreapta catre obtinerea ""unui paragraf lipsit de echivoc la Consiliul European din iunie"". In acest scop, relateaza Rompres, ministrul a precizat ca a discutat cu omologul sau bulgar, Ivailo Kalfin, cu ocazia reuniunii CAGRE (Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe), la Luxemburg, despre acest demers.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.