Din cand in cand, intre doua scandaluri, cei care trebuie, teoretic, sa conduca Romania se opresc pentru o clipa, privesc fix in camerele de luat vederi si spun aceeasi fraza: ""Tot ce vrem e sa fim lasati sa ne facem treaba!"". Dupa care scandalul c
Din cand in cand, intre doua scandaluri, cei care trebuie, teoretic, sa conduca Romania se opresc pentru o clipa, privesc fix in camerele de luat vederi si spun aceeasi fraza: ""Tot ce vrem e sa fim lasati sa ne facem treaba!"". Dupa care scandalul continua in asa fel incat iti vine uneori sa crezi ca galceava insasi e ""treaba"" invocata patetic de asemenea politicieni. Dar ritualul la care ma refer nu se rezuma numai la politica. De curand, presedintele unui club de fotbal care trece prin zile mai grele declara, extenuat de comploturile nedefinite carora trebuie sa le faca fata: ""Noi nu vrem decat sa fim lasati sa ne facem treaba!"". Intre doua rechizitorii rau intocmite, asta declara si parchetul. Intre doi inculpati fugiti peste granita, asta spune si politia. Intre doua bulevarde cu gropi, asta spune si Primaria Capitalei. In poarta casei parintesti, Monica Macovei insasi anunta deunazi patetic: ""Urmeaza sa ne continuam treaba!"".
Apolitic, Dex-ul da o definitie cutremuratoare expresiei cu pricina: ""A-si face treaba = a-si face interesele sau munca cuvenita"". Lasand deoparte cacofonia strecurata in chiar textul dictionarului, iata-ne in fata unei dileme cu adevarat istorice: politicienii care cer mila ca sa-si poata face ""treaba"" se refera la munca sau la interese? Aici Dex-ul nu mai e de nici un ajutor, aici nu biruim decat folosind anticorpul specific, recomandat atunci cand vine vorba de politica de Bucuresti: bunul-simt.
""Treaba"" pe care o analizam este acea activitate care nu poate fi verificata, pentru ca nimeni nu spune despre ce este vorba. Avem de-a face cu un mister special construit si intretinut de preoti imbracati in oranj. Nu poate fi vorba nici de case, nici de scoli, nici de inflatie, nici de autostrazi, nici de medicamente, asta e clar, asta se vede. Dar atunci care e ""treaba""? Cand vine vorba despre starea jalnica in care a ajuns cea mai mare parte a populatiei, ""treaba"" guvernului e integrarea europeana. Cand vine vorba despre integrare, ""treaba"" guvernului e sa mareasca pensiile din fonduri descoperite peste noapte de domnul Boc, care nu face parte din guvern. Cand sunt inundatii, vorbim despre anticipate. Cand trebuie decis in privinta anticipatelor, vorbim despre inundatii. Cand vine vorba de fotbal, vorbim despre demnitate. Cand vine vorba de demnitate, nu mai vorbim deloc, nu putem, pentru ca tinem paharul la gura. Eventual cantam.
De un an si jumatate toata lumea ii roaga pe guvernanti sa nu se mai bata, iar guvernantii roaga pe toata lumea sa fie lasati sa-si faca ""treaba"". Uneori ai senzatia ca Alianta D.A. s-a nascut bantuita de un soi de constipatie politica, boala care o impiedica sa-si faca treburile, fie ele mai mici sau mai mari. Alteori te cuprinde certitudinea ca gruparea cu pricina nu stie, pur si simplu, cam ce ar fi de facut. Cand si-a facut ""treaba"", de pilda, domnul Traian Basescu? Atunci cand a promulgat Codul Rutier sau atunci cand a plecat spre casa baut la volan?
Daca iesim din tufisuri si intram in realitate, a face treaba ar trebui sa insemne a construi. A dezvolta. Ceea ce nu se face deloc in Romania acestor luni, unde cativa inalti functionari plictisiti traduc, mai bine sau mai rau, niste texte de la Bruxelles si spun ca asta inseamna reforme apte sa ne integreze in Europa. Pentru ceea ce fac ei, tot Dex-ul, apolitic cum il stim, ofera o definitie pe masura: ""a te afla in treaba = a-ti face de lucru fara a fi nevoie, pentru a-ti da importanta"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.