Alegeri cu final oarecum prevazut si, asa cum era de asteptat, contestat. Uniunea de stanga condusa de Romano Prodi a castigat la mustata alegerile din Italia, in timp ce actualul premier reclama nereguli in desfasurarea scrutinului. Liderul co

Alegeri cu final oarecum prevazut si, asa cum era de asteptat, contestat. Uniunea de stanga condusa de Romano Prodi a castigat la mustata alegerile din Italia, in timp ce actualul premier reclama nereguli in desfasurarea scrutinului.

Liderul coalitiei de centru-stanga din Italia, Romano Prodi, a desfacut sampania victoriei pentru a serba, alaturi de sustinatorii sai, victoria obtinuta, chiar daca cu un avans minim, fata de alianta de centru-dreapta condusa de premierul Silvio Berlusconi. Fostul sef al Comisiei Europene se poate baza pe mandatele obtinute in ambele camere parlamentare pentru a deveni din nou prim-ministru.
REZULTATE. Conform rezultatelor oficiale, uniunea lui Prodi detine 158 dintre cele 315 de fotolii de senator, majoritate obtinuta gratie voturilor italienilor din strainatate. Alianta de stanga si-a asigurat intaietatea si in Camera Deputatilor. Dintr-un total de 630 de locuri, 342 au fost castigate de deputatii din uniunea lui Prodi. ""Putem conduce tara in urmatorii cinci ani. Legea imi permite acest lucru, dar va fi nevoie de foarte multa munca"", a declarat un Prodi victorios in fata sustinatorilor adunati la cartierul sau general din Roma.
POSIBILA ALIANTA. Silvio Berlusconi a refuzat insa sa recunoasca victoria contracandidatului sau. Premierul nu se da batut si a lansat in cadrul unei conferinte de presa ideea unei posibile ""mari aliante"", dupa modelul german, cu adversarii sai politici in cazul in care dreapta si stanga ar obtine una dintre camerele Parlamentului. Nici aliatii lui Berlusconi nu se dau batuti cerand o ancheta scrupuloasa privind anularea a circa 500.000 de voturi.
PRESEDINTE NOU. Constitutia italiana prevede ca cele doua camere sa se reuneasca incepand din 28 aprilie, pentru a-si alege liderii si a-si constitui grupurile. Pana in data de 13 mai, Parlamentul trebuie sa aleaga un nou presedinte al tarii, intrucat mandatul de sapte ani al lui Carlo Azeglio Ciampi se incheie pe 18 mai. El ar putea fi reales, daca parlamentarii decid acest lucru. Va fi de datoria sefului statului sa il numeasca pe viitorul premier.
Cele doua zile de vot au lasat in urma o Italie impartita in doua tabere care asteapta cate ceva de la doua programe politice si economice total diferite. Este greu de anticipat cum isi va pune Prodi in practica principalele promisuni: o politica mai putin aliniata celei americane, retragerea din Irak, asanarea sistemului finantelor publice, lupta impotriva evaziunii fiscale, alocatii lunare de 200 de euro pentru fiecare copil italian pana la varsta de 18 ani.

SINGUR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.