Bernardo Provenzano, seful mafiei siciliene,
s-a ascuns timp de 40 de ani. Ieri-dimineata, politistii din Palermo au reusit sa puna mana pe mafiotul fugar in cursul unei actiuni considerate un succes absolut.

Bernardo Provenzano era, pana ieri, cel mai cautat om din Italia, pentru multiple acuzatii de crima si jaf armat. Acum in varsta de 73 de ani, Provenzano a preluat conducerea mafiei siciliene, Cosa Nostra, in 1993, dupa arestarea sefului Salvatore ""Toto"" Riina in Palermo.
""NASUL"", IN BLUGI. Provenzano s-a ascuns de politie mai bine de jumatate din viata sa, adica 40 de ani. Ieri, deghizarile, ascunzisurile,
siretenia nu au mai folosit la nimic. Politia din Palermo l-a arestat in cursul diminetii pe Provenzano in apropiere de localitatea Corleone, unde s-a nascut mafiotul si unde locuiesc sotia si fiica sa. Cel mai cautat om din Italia era imbracat in blugi si pulover si nu a dorit sa vorbeasca cu politistii care l-au arestat. Deghizarile sale si solutiile gasite pentru a scapa de urmarirea oamenilor legii au intrat deja in legenda in Sicilia, unde se crede ca populatia l-a ajutat pe Provenzano sa se ascunda atat timp. Mai mult, in ultima vreme, avocatul acestuia a incercat sa induca ideea ca mafiotul ar fi murit.
Procurorul Piero Grasso, care si-a dedicat viata gasirii si aducerii in justitie a lui Provenzano, a declarat ca are o ""mare satisfactie, mare emotie"" cu privire la arestarea mafiotului. Pana si politicienii italieni s-au rupt pentru o secunda de tumultul alegerilor legislative pentru a lauda eforturile politiei.
Porecla lui Provenzano este ""Binnu u tratturi"" (tractorul fermei), pentru ca, a mar-turisit un informator al politiei, mafiotul ""secera oamenii"". O alta porecla este ""Contabilul"", pe care nasul si-a capatat-o datorita manierei subtile si fara fasoane cu care si-a condus imperiul, in contrast fata de unii dintre predecesorii sai mai inclinati spre violenta.

ANI LUNGI DE ASTEPTARI. Politia i-a pierdut urma lui Provenzano inca
din 1963