Jocurile de tip piramidal - oferte ademenitoare, dar extrem de inselatoare, au facut in Romania aproape 6 milioane de victime. Cei care au investit in astfel de ""afaceri"", Caritas, SAFI sau Gerald, nu si-au recuperat niciodata banii. Pagubitii FN

Jocurile de tip piramidal - oferte ademenitoare, dar extrem de inselatoare, au facut in Romania aproape 6 milioane de victime. Cei care au investit in astfel de ""afaceri"", Caritas, SAFI sau Gerald, nu si-au recuperat niciodata banii. Pagubitii FNI, desi li s-a dat castig de cauza, inca mai asteapta cu sufletul la gura pronuntarea de la 8 mai a.c. a Curtii de Apel Bucuresti.

Vinovatii nici nu au apucat bine sa intre in arest, ca au si iesit, rand pe rand, apeland la tot felul de tertipuri. Iar din toata aceasta afacere un lucru este clar: cel care plateste este tot pagubitul, adica, cel fraierit... Pe fondul unei saracii acute, dar si a unei dorinte inversunate de imbogatire rapida, in Romania, milioane de oameni au fost pagubiti intr-un fel sau altul. Daca pana in 1989 principala cauza o reprezentau nationalizarile si exproprierile, incepand cu 1991, au aparut tot felul de viclesuguri menite a goli buzunarele, si asa sarace, ale multor creduli. Un exemplu clar, care inca mai face valva: FNI. Prabusirea Fondului National de Investitii si acum, dupa aproape 6 ani, provoaca fiori in randul celor peste 300.000 de oameni care au crezut in planul diabolic, minutios pus la punct de catre conducerea SOV Invest, firma care administra FNI. Intr-o perioada in care totul se schimba, de la denumiri, la mod de viata, terenul investitiilor de tot felul era din ce in ce mai fertil si taman bun pentru a masca un mecanism complex care avea sa fie motorul uneia dintre cele mai mari escrocherii din Romania. Un fel de Caritas mai bine dezvoltat, care a reusit sa-si intinda tentaculele nu numai asupra oamenilor, dar si asupra catorva din institutiile statului.

SARACITI PANA LA ULTIMUL LEU. Caritas, Gerald, Mondoprosper, Delphin, SAFI, FNI sunt cele mai cunoscute jocuri de tip piramidal. Nici pana acum nu se cunoaste numarul exact al celor care au depus bani in astfel de sisteme si nici sumele rulate. S-a aflat doar ca bilantul Gerald s-a incheiat cu mult mai multi pagubiti decat cel de la Caritas. Una din explicatii ar fi ca jocul s-a prabusit nu inainte de a atrage dezamagitii de la Caritas. Mai toate listele cu deponentii la Gerald au fost distruse, iar justitia nu a ""identificat"" decat 5.000 de pagubiti. Bilantul total insa, chiar si aproximativ, este socant: aproape 6 milioane de romani inselati cu 20 de miliarde de euro. Caritas-ul a fost cel care a dat tonul murdariilor de acest gen. Inceput in aprilie 1991, la Cluj, el a reusit intr-un timp foarte scurt sa imbete cu apa rece oameni din zeci de alte judete. Peste 250.000 de persoane s-au ingramadit sa-si depuna economiile la Caritas, ametiti de promisiunile de marire a sumelor depuse de pana la 7-8 ori. Potrivit bilanturilor contabile societatea a incasat in cei doi ani de functionare peste 1.260 de miliarde de lei de la deponenti. Cel care se afla in spatele afacerii, Ioan Stoica, a fost arestat pe 25 august 1994, primind o pedeapsa totala de 6 ani. Pedeapsa pe care nu a ispasit-o niciodata, ea ajungand sa fie de numai 16 zile. Dupa acelasi mecanism a functionat o alta bine cunoscuta escrocherie de proportii: afacerea Gerald. Rezultatul, peste 50 de miliarde de lei depuse, 40.000 de romani inselati. Jocul a fost infiintat la Focsani de Corneliu Gorduna. Desi dosarul cu acuzatii a mers in instanta, ca si Stoica, ""capul"" afacerii Gerald, Gorduna, este liber, iar faptele care i-au fost imputate i s-au prescris. Intre Caritas si FNI s-a desfasurat un alt joc, SAFI, girat la vedere de liberalul George Danielescu. Socoteala finala a afacerii, peste 2.500 de pagubiti cu mai bine de 200 de miliarde de lei. Justitia si-a facut, ca de obicei, treaba: Danielescu a fost condamnat la 2 ani de inchisoare, pedeapsa insa gratiata ulterior. De altfel, in afara de Maria Ioana Vlas, care s-a predat singura, si care a fost condamnata in cazul FNI, nu a mai platit nimeni pentru faptele sale, iar victimele nu au fost despagubite nici pana astazi.

PROSTITI PE FATA. Planul FNI a fost bine pus la punct. Cine ar fi crezut ca faimosul slogan ""Dormi linistit! FNI lucreaza pentru tine!"" avea sa se transforme intr-un cosmar pentru pagubitii ramasi fara ultimele economii. Mai ales ca pana in mai 2000, FNI era socotit cel mai important din cele 19 fonduri mutuale existente in Romania - valoarea activului sau net re-prezenta, la data prabusirii (24 mai 2000), 87% din cea totala a activului net detinut de fondurile mutuale, iar 90% din totalul investitorilor romani la fonduri aveau banii plasati la FNI. Unul dintre argumentele care s-a dovedit a fi centura de siguranta a multora dintre investitori, viitori pagubiti, era ca actionarii SOV Invest erau institutii serioase: Centrocoop, cu 51% din actiuni, CEC si Banca Agricola cu cate 20%. Desi, in prima parte a lunii mai 2000, intr-un cotidian din Cluj a aparut un articol despre FNI in care se spunea de viitoarea modificare a formulei de calcul al activului net la fondurile mutuale, va aduce ca si in cazul SAFI din 1996, la prabusirea acestuia, foarte putini oameni s-au grabit sa-si retraga banii. Declaratiile directorilor de filiale din teritorii, dar si ale presedintei FNI, Ioana Maria Vlas, cum ca panica ar fi artificiala si ca FNI dispune de suficiente resurse pentru a face fata cererilor de retragere i-au determinat pe multi sa ramana in schema. Dupa numai doua-trei zile insa, bomba FNI a explodat, o data cu ea declansandu-se sute de proteste din partea pagubitilor. Cercetarile s-au desfasurat pe o perioada de cativa ani, in care rechizitoriul, in loc sa contina fapte si prejudicii clare la adresa inculpatilor, se poticnea de la o infatisare la alta, mergand mai mult pe bajbaite. La finele lor s-a gasit ca principal tap ispasitor Nicolae Popa, fost director SOV Invest, care a primit 24 de ani de inchisoare, urmat de Ioana Maria Vlas cu 20 ani de pedeapsa. In total, 13 vinovati, printre ei insa, nici urma de Sorin Ovidiu Vantu. Dupa restituirea la Parchet a dosarului, partea care-l privea pe omul de afaceri considerat de cei inselati - principalul vinovat de prabusirea FNI, a fost disjunsa, pentru ca in final, procurorii sa dispuna scoaterea sa de sub urmarire penala.

FRAIERITI. Caritas, Gerald, SAFI, FNI si alte jocuri de tip piramidal au scos in strada milioane de pagubiti


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.