In cearta dintr-o satra, argumentele, bunul simt si vorba desteapta n-au loc. Cel mai bine e sa nu te bagi fiindca, indiferent de calitatea inter-ventiei, iesi terfelit. In scandalul din satra, nu incap interventiile de calitate. Comentariul politi
In cearta dintr-o satra, argumentele, bunul simt si vorba desteapta n-au loc. Cel mai bine e sa nu te bagi fiindca, indiferent
de calitatea inter-ventiei, iesi terfelit.
In scandalul din satra, nu incap interventiile de calitate. Comentariul politic din mass-media romaneasca
s-a degradat deoarece, la multe din incontrarile ca la usa cortului ale partidelor, n-ai cum sa vii cu o analiza de substanta. Asa numita disputa ideologica e, in mod curent, ori atac la persoana, ori rabufnire marlaneasca. Desmarlanirea unor parlamentari, dupa ce au savarsit-o, duce si mai jos comentariul de presa. Nu numai mass- media e stricata de primitivitatea metodei si a limbajului politic, ci si perceptia romanului de rand.
Sunt convins ca foarte putini oameni politici realizeaza efectul dezastruos la public al vorbelor care le ies din gura. O ineptie, multiplicata de un milion de ori, de doua milioane de ori declanseaza reactii in lant devastatoare. Cand liberalul Orban le spune catorva colege, in felul sau casnic si cu o ironie de coridor deputatesc, ca-i mai bine sa forteze ierarhiile in partid, fara ajutorul patului, cel mai controlat analist politic e coborat de subiect la niste observatii de holul blocului si la o seama de cugetari domestice care, printr-o indelungata insumare, il deprofesionalizeaza.
Un proverb vechi spune ca omul care traverseaza pe varfuri si cu mare grija o camera plina de rahati, cand ies la aer tot pute. Limbajul si practicile vietii politice institutionalizeaza in popor un scepticism pe care nu-l mai netezeste nici o guvernare buna. Omul zice: asa a fost mereu si asa o sa fie tot timpul. Eu cred ca mai periculosi decat politrucii de odinioara, care au scos capul, sunt golanii din prim-planul vietii publice care tin capul sus. Umorul celor mai multe emisiuni de divertisment tv e plin si el de golanii. Rar patron de club de fotbal divizionar care sa nu se fi remarcat in cateva randuri prin aspiratii politice, dar si printr-un limbaj de barbugiu si de latrina ostaseasca. Mai multe publicatii de partid sunt, inca de la primul numar, material pentru o antologie monumentala cu titlul ""Insulta la romani"". Romania o sa se faca bine atunci cand Parlamentul se va lepada macar de un deputat sau de un senator pentru proasta crestere.
Mass-media ar face bine sa dea in judecata satra politica pentru lipsa de substanta a subiectelor zilnice. Clasa politica e datoare, prin Constitutie, sa-i furnizeze opiniei publice numai motive de incredere si consecventa in treburi onorabile si nu produce sistematic decat scandal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.