Mugur Ciuvica a dat ieri publicitatii trei documente secrete de la MApN, conform carora presedintele Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare. Presedintia respinge acuzatiile.

Mugur Ciuvica a intrat in posesia unor documente secrete, conform carora Traian Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare intre 1973 si 1976, in perioada in care era student la Institutul de Marina. Identificarea acestor documente a fost ceruta MApN de catre Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, pentru solutionarea procesului intentat lui Mugur Ciuvica si lui Maxim Badin de catre Traian Basescu.
CONCLUZIE. Grupul de Investigatii Politice a dat ieri publicitatii, printr-un comunicat semnat de Mugur Ciuvica, aceste ""documente secrete ale Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), din cadrul Ministerului Apararii Nationale, referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea"". Contactat de Mediafax, Ciuvica a precizat ca a primit documentele ""printr-un intermediar"" care nu ar avea legatura cu ele si cu MApN, insa banuieste ca aceste acte ar putea fi dintr-un set aflat la minister, avand in vedere ca poarta numerele de identificare pe pagini. ""Probabil au fost sustrase dintr-un dosar"", a spus Mugur Ciuvica. Intr-unul din documentele prezentate de Ciuvica se arata ca Basescu a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare (Directia a IV-a a Securitatii - n. red.) pe timpul cat era student al Institutului de Marina, ca nu i s-a stabilit nume conspirativ si ca, in septembrie 1976, la terminarea studiilor, colaborarea a incetat.
PRIMELE. In opinia GIP, actele citate sunt primele documente oficiale, semnate si asumate, prin care, dupa Revolutie, o institutie a statului roman - MApN - confirma faptul ca actualul presedinte a fost colaborator al Securitatii. In comunicatul semnat de Mugur Ciuvica se arata ca presedintele i-a trecut in rezerva pe generalul-locotenent Gheorghe Rotaru, fostul sef al DGIA, cel care a solicitat si a primit raportul referitor la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea, si pe generalul Gheorghe Nicolaescu, fostul sef al Directiei Siguranta Militara din cadrul MApN, cel care a transmis raportul generalului Rotaru.
CERERE. Grupul de Investigatii Politice informeaza ca a trimis documentele mentionate catre CNSAS, care trebuie, conform legii, sa il verfice din oficiu pe presedintele tarii si cere CNSAS ""sa solicite si sa faca publice"" toate documentele din arhiva MApN si SRI referitoare la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea. Grupul condus de Ciuvica solicita audierea de catre CNSAS a ofiterilor si subofiterilor MApN, care, in urma studierii documentelor din arhiva Armatei, au confirmat ca Basescu a fost colaborator al Securitatii. GIP aminteste ca, timp de 16 ani, de fiecare data cand au aparut dovezi referitoare la colaborarea sa cu Securitatea, Traian Basescu a replicat ca a fost comandant de nava si ca toti comandantii de nava aveau, inainte de 1989, relatii institutionale cu Securitatea. GIP reaminteste totodata ca Traian Basescu a spus ca a colaborat cu Securitatea doar pe probleme tehnice. ""Si aceasta afirmatie este falsa. Studentul Traian Basescu nu avea ce informatii tehnice sa dea ofiterilor din Directia a IV-a a Securitatii"", sustine GIP, nefiind de acord nici cu afirmatiile lui Basescu, potrivit carora ""toti studentii la Marina au fost obligati sa colaboreze cu ofiterii de la Contrainformatii Militare""

""DOSARUL NU MAI EXISTA""