O femeie a intrat in coma fiind internata de urgenta dupa ce a tinut regimul Atkins, informeaza publicatia The Lancet. Cazul reprezinta un semnal de alarma privind curele de slabire dezechilibrate. Regimul Atkins, care elimina din alimentati

O femeie a intrat in coma fiind internata
de urgenta dupa ce
a tinut regimul Atkins, informeaza publicatia The Lancet. Cazul reprezinta un semnal de alarma privind curele de slabire dezechilibrate.

Regimul Atkins, care elimina din alimentatie glucidele, i-a pus in pericol viata unei femei, acuza in editorialul de luna aceasta The Lancet, una dintre cele mai prestigioase reviste medicale internationale.
Stari de voma, greturi, pierderea poftei de mancare, dureri de stomac, stare generala proasta... Aceste probleme ii faceau viata un chin femeii de 40 de ani, obeza, care tinea de o luna regimul Atkins, timp in care nu a mancat decat carne, salate si branzeturi. In plus, lua suplimente cu vitamine, minerale si acizi grasi omega-3. Dar degeaba: cand un regim este dezechilibrat, suplimentele nutritive nu ajuta la nimic.
STARE CRITICA. Transportata de urgenta la spital, femeia suferea de cetonurie (eliminarea in exces prin urina a unor acizi importanti numiti corpi cetonici) si de cresterea aciditatii sangelui, fenomene care au dus la aparitia comei. Este vorba despre aceeasi coma care li se poate intampla persoanelor care tin posturi drastice sau diabeticilor privati de insulina. Din cauza lipsei glucidelor (zaharuri), organismul incearca sa transforme propriile grasimi in zahar. Cand aceasta reactie este majora, ea genereaza producerea de corpi cetonici, sursele unei aciditati crescute a organismului. Din aceasta cauza apar varsaturile, durerile de stomac, starea proasta si apoi coma. Alte manifestari sunt accelerarea respiratiei (organismul incearca sa elimine corpii cetonici chiar si pe cale respiratorie) si cresterea globulelor albe. In cazurile severe se constata deshidratarea si scaderea brusca a electrolitilor din sange (mai ales sodiu).
MORALA. Perfuziile cu dextroza (zahar) si cu sodiu au permis scoaterea din coma a pacientei, pentru care dieta Atkins a fost invatatura de minte. Ramane ca si alti amatori de ""regimuri miraculoase"" sa tina seama de exemplul sau pentru a nu cadea in capcana.
Organismul nostru are nevoie in permanenta de o alimentatie variata. Daca uitam acest lucru, el ne va reaminti intr-un mod dramatic. De aceea, orice dieta de slabire nu se face dupa ureche, ci sub supravegherea nutritionistului sau endocrinologului.

RISCURI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.