Buget minim, informatii pe de internet si vizite in Pakistan sunt principalele coordonate ale atentatelor de la 7 iulie 2005, de la Londra. Nici urma de implicare Al-Qaeda, releva un raport al Ministerului britanic de Interne. Atentatele comise an

Buget minim, informatii pe de internet si vizite in Pakistan sunt principalele coordonate ale atentatelor de la 7 iulie 2005, de la Londra. Nici urma de implicare Al-Qaeda, releva un raport al Ministerului britanic de Interne.

Atentatele comise anul trecut la Londra si soldate cu peste 50 de morti nu au avut parte de sustinerea directa a retelei teroriste Al-Qaeda. Un raport al Ministerului britanic de Interne, care va fi dat curand publicitatii, releva cateva dintre elementele-cheie ale organizarii atacurilor cu bomba si arunca umbre de indoiala asupra presupusei implicari a retelei lui Ossama ben Laden.
LA INDEMANA. Potrivit documentului citat de publicatia The Observer, totul a fost pus la cale de patru britanici cu ambitii de martir si dus la indeplinire cu mijloace financiare minime. ""Departe de a fi fost opera unei retele criminale internationale, asa cum s-a crezut, atacul a fost comis de patru barbati care si-au obtinut informatiile de pe site-urile gruparilor teroriste. Bombele au costat cateva sute de dolari"", noteaza The Observer, citand raportul guvernamental.
Documentul analizeaza si ipoteza existentei unui al cincilea terorist. Scenariul intrase in calculul autoritatilor dupa gasirea unui rucsac cu explozibil in masina pe care o folosisera atentatorii. De aici se declansase o adevarata vanatoare pentru a-l captura pe presupusul suspect care nu si-a dus la indeplinire planul. In realitate, subliniaza raportul Ministerului de Interne, acesta nu a existat niciodata. De asemenea, anchetatorii nu au descoperit nici un element care sa sustina teoria implicarii financiare a Al-Qaeda. ""Atacurile din Londra au fost rezultatul unui plan modest, fara anvergura, pus la cale de cativa utilizatori de internet"", au declarat, pentru publicatia britanica, surse din minister.
FRUSTRATI. Raportul citat de The Observer se opreste si asupra portretelor psihologice ale atentatorilor. Informatiile obtinute de-a lungul a noua luni arata ca cei patru britanici duceau vieti duble. Ei au fost motivati sa isi atace tara ai carei cetateni erau, din cauza nemultumirii fata de politica externa promovata de Londra si considerata de ei drept antimusulmana. In egala masura i-a motivat si promisiunea vietii vesnice, o ""garantie"" vehiculata de organizatiile teroriste pentru a-si motiva atentatorii sinucigasi.

IN PERICOL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.