Romanii consuma prea multe proteine si lipide de origine animala si nu-si asigura aportul energetic si de glucide zilnic necesar.

Astfel, romanii mananca multa carne grasa, putine legume si fructe si nu-si asigura necesarul de vitamine si minerale. Acestea sunt rezultatele unui studiu de evaluare a starii de sanatate si nutritie a populatiei, realizat de doctorul Horatiu Zapartan. In plus, nivelul colesterolului in sange este cu 60% mai mare decat valorile normale.
Din cauza alimentatiei dezechilibrate, 50% dintre locuitorii tarii noastre sunt supraponderali, releva studiul. De aici ia nastere un cerc vicios, deoarece kilogramele in plus sunt responsabile pentru o serie de afectiuni precum hipertensiunea arteriala si bolile de nutritie. ""33% dintre persoanele chestionate aveau tensiunea arteriala crescuta"", a precizat dr. Horatiu Zapartan.
Potrivit studiului, in dieta romanilor, 36,6% dintre calorii vin din lipide, 47,5% - din carbohidrati, iar din proteine - 16,9%, cele mai multe dintre acestea fiind insa proteine animale.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 518 de persoane, dintre care 344 femei, din noua judete din tara, pentru a evalua starea de sanatate si nutritie a populatiei, pe baza consumului de alimente. Rezultatele au fost prezentate de dr. Horatiu Zapartan, in cadrul work-shopului asupra sanatatii publice in contextul reformei sanitare, organizat de Institutul de Sanatate Publica Cluj.