Olli Rehn, Peter Mandelson, Siim Kallas - cei trei emisari ai Bruxellesului - au jucat rolul de vestitori ai raportului din mai, asteptat cu sufletul la gura atat de autoritatile romane, cat si de bulgari. In numai doua zile trei comisar

Olli Rehn, Peter Mandelson, Siim Kallas - cei trei emisari ai Bruxellesului - au jucat rolul de vestitori ai raportului din mai, asteptat cu sufletul la gura atat
de autoritatile romane,
cat si de bulgari.

In numai doua zile trei comisari europeni s-au perindat pe meleagurile romanesti pentru a-si retusa notitele care vor da tonul raportului de monitorizare de la 16 mai.
Toti comisarii au apreciat eforturile depuse de autoritatile de la Bucuresti in vederea indeplinirii cerintelor Bruxellesului, insa din ""desaga"" cu sfaturi oficialii europeni nu au uitat sa extraga si cateva recomandari pentru a mentine in continuare presiunea asupra politicienilor romani.
CONSTATARI SI CERERI. Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, le-a cerut oficialilor romani stabilitate politica si disciplina parlamentara, pentru ca i-a ajuns la urechi ca lipsa de cvorum din Legislativul de la Bucuresti intarzie procedura de votare a unor reforme care urmaresc armonizarea cu legislatia europeana. In plus, Rehn s-a declarat increzator in Justitia romana, remarcand ca aceasta a demonstrat ca este capabila sa lupte impotriva marilor corupti. Un alt emisar vigilent al Executivului de la Bruxelles, Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, a tinut sa ne insufle o mai mare incredere in fortele proprii, afirmand ca ""Romania este bine plasata pentru o aderare la 1 ianuarie 2007"", iar ""temerile populatiei fata de impactul aderarii asupra preturilor de desfacere, pe termen scurt si mediu, sunt gresite"".
SUB LUPA OLAF. ""Cred ca sunteti epuizati de vizitele comisarilor europeni in Romania, dar este foarte important sa ne facem cateva impresii personale despre situatia de aici in vederea realizarii raportului de monitorizare"", a declarat ieri Siim Kallas, comisarul european pentru Probleme administrative, Audit si Antifrauda. Dupa o serie de intalniri cu oficiali romani, vicepresedintele Comisiei Europene a remarcat ca din partea autoritatilor romane exista o vointa politica clara pentru combaterea fraudelor, insa mai sunt unele probleme legate de gestionarea banilor veniti de la Bruxelles. Spre exemplu, OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda) a primit peste 100 de sesizari privind posibile cazuri de gestionare deficitara a fondurilor structurale de catre institutii romanesti, dintre care 11 se afla sub investigare, in timp ce ce alte 36 de sesizari sunt inca in urmarire, a explicat Kallas. Cele mai multe ilegalitati sunt legate de fondurile de preaderare PHARE, a subliniat oficialul, adaugand ca OLAF este satisfacut din punct de vedere al implicarii institutiilor cu rol in urmarirea fondurilor europene.
""Nu am motive sa afirm ca situatia Romaniei in termeni de gestionare a fondurilor comunitare ar fi mai buna sau mai rea decat a altor tari membre sau in curs de aderare la UE"", a estimat insa Kallas.
N-AVEM PROFESIONISTI. Romania mai are probleme legate si de noi nivelul de pregatire profesionala al oamenilor care se ocupa de gestionarea fondurilor europene, de audit sau lupta antifrauda, a subliniat Siim Kallas. El a remarcat necesitatea ca administratia de la Bucuresti sa se concentreze in mod special asupra pregatirii profesionale a persoanelor care vor ocupa posturile nou create la Bruxelles pentru Romania. Vicepresedintele Executivului european si-a exprimat, de altfel, disponibilitatea de a sprijini Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) in asigurarea unei bune pregatiri a functionarilor publici.

RETICENTA FATA DE EXTINDERE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.