Galben este culoarea care parca spune ca strugurele este copt si trebuie cules. Denumirea de ""Galbena"" se regaseste la multe soiuri romanesti, fie ca nume, fie ca sinonim. Am putea cita, de exemplu, Galbena de Odobesti, Galbena de Ardeal, Galbena de Capatanu, Galbena de Husi etc.
In general, culoarea galben este o culoare delicata, ce predispune la poezie, la meditatie. De aceea pare curios sa auzi ca un soi de vita-de-vie care poarta numele de Galbena ar putea fi si ""urias"". Iti imaginezi un butuc imens de vita-de-vie ce poarta niste struguri mari, care se aseamana cu capetele balaurului desprins din basmele romanesti pe care le ascultam in copilarie. In realitate, nu e chiar asa. Galbena uriasa este un soi vechi romanesc ""nascut"" pe plaiurile mioritice ale Moldovei. Unii autori afirma ca acest soi ar fi o variatie a soiului dacic Galbena de Odobesti. Istoric, Galbena uriasa a trecut Carpatii cu multe secole in urma, alaturandu-se celorlalte soiuri ""fratesti"" din Transilvania. In prezent, acest soi se mai intalneste cultivat razlet in multe podgorii din Transilvania si din Moldova. Soiul este autofertil, cu un polen foarte abundent, de aceea el poate fi folosit si ca polenizator pentru alte soiuri deficitare. Galbena uriasa este un soi ce are o coacere tarzie. In anii normali, culesul are loc la inceputul lunii octombrie, strugurii acumuland in jur de 150-160 g/l zaharuri. Galbena uriasa, asa cum spune si numele, are boabele strugurilor mai mari, fiecare bob cantarind peste doua grame. De notat este ca bobul altor soiuri de vin nu cantareste mai mult de 1,5 grame. Productia de struguri la hectar este foarte mare, in medie de 20.000 kg, putand ajunge chiar pana la 50.000 kg. Cu toate ca, pentru majoritatea viticultorilor din Romania, Galbena uriasa este un soi aproape uitat, il gasim totusi amintit in multe publicatii straine de specialitate. Interesant de amintit este prezentarea facuta in lucrarea ""Dictionnaire Encyclop""dique des C""pages"" cu privire la vinul obtinut din acest soi: ""L""ger, destin"" à la consommation courante, servant aussi pour les coupages ou la distillation"", ceea ce in traducere oenologica ar insemna ca: din soiul Galbena uriasa se obtine un vin agreabil, usor. Acest vin poate fi folosit si pentru cupaje sau pentru realizarea unor distilate de vin de calitate.