""Biografia foamei"" este prima carte publicata de Editura Polirom in seria de autor Amelie Nothomb. Autoarea reia povestea personajului care a debutat metaforic in prima sa carte, ""Igiena asasinului"": Amelie Nothomb. Foamea de tot este subiect
""Biografia foamei"" este prima carte publicata de Editura Polirom in seria de autor Amelie Nothomb.

Autoarea reia povestea personajului care a debutat metaforic in prima sa carte, ""Igiena asasinului"": Amelie Nothomb. Foamea de tot este subiectul pe care il dezvolta pana la epuizare. Este insatietatea pentru mancare, pentru apa, pentru oameni, pentru nou, pentru vicii, pentru cunoastere. Asemenea lui Flaubert, care afirma ""Madame Bovary sunt eu"", Amelie subliniaza: ""Foamea sunt eu"".
EXPERIENTA. Isi urmeaza tatal ambasador prin toate tarile unde este nevoit sa calatoreasca. Pe masura ce micuta Amelie va devora geografia planetei, eul bulimic, un soi de Dumnezeu, va cadea din drepturi. Suprafoamea ajunge astfel la sterilitate, la inanitie. Extrema unei extreme este un efect al contradictiilor pe care lumile il dezva-luie: saracia si bogatia, prietenia si ura, binele si raul. Oricat de ciudat ar parea pentru un roman crescut in comunism, si Amelie, o belgianca nascuta in Japonia, cunoaste sistemul totalitar. China, marea tara rosie, ii arata reprimarea ideilor, dimensiunea indurarii, foamea. La celalalt pol, America este tara fagaduintei, unde totul este permis, iar singurii oameni care conteaza sunt americanii si francezii.
Cartea insasi este scrisa parca de un apetit devorant, parca fara pauza, ca la un banchet antic. Autobiografia pe care Amelie Nothomb o propune este nevrotica si egoista. (Mihaela Suciu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.