O morisca de relatii de afaceri ametitoare ce pornesc de la Cluj si se inchid in poarta rafinariei Astra Ploiesti. Politisti, fosti ofiteri SRI si oameni de afaceri sifonati in scandaluri sunt legati cu fire nevazute, la un loc, sub semnul banilor ne

O morisca de relatii de afaceri ametitoare ce pornesc de la Cluj si se inchid in poarta rafinariei Astra Ploiesti. Politisti, fosti ofiteri SRI si oameni de afaceri sifonati in scandaluri sunt legati cu fire nevazute, la un loc, sub semnul banilor negri.

Specialitatea casei sunt operatiunile cu produse petroliere, splarea de bani si complicate scheme financiare ce au ca punct final societati din paradisuri fiscale.
Jurnalul National prezenta anul trecut o lista scurta a subcontractarilor facute de compania Bechtel in zona Clujului, in timpul inceperii lucrarilor pentru Autostrada Transilvania. Una din companiile agreate de americanii de la Bechtel era societatea ACSA Campia Turzii, firma de constructii ce a inchiriat imobile pentru sediile operationale ale Bechtel. ACSA este controlata de ex-politistul clujean Pavel Ivanov, condamnat pentru favorizarea infractorului intr-un dosar de contrabanda cu combustibili importati din Bielorusia.
POLITAI CU BANI. Dupa ce a iesit din arest, Ivanov a devenit un prosper om de afaceri, fiind implicat in numeroase societati. Doua din ele sunt cu adevarat interesante, din prisma legaturilor halucinante ce ies la iveala. Ivanov a infiintat societatile SIPA ROM si INVESTMENT IMOB alaturi de moldoveanul Vainberg Simha, fost sef al sucursalei pe Transilvania a companiei petroliere Lukoil. Simha si Ivanov apar ca si administratori ai societatii ACSA. Din informatiile furnizate de Ivanov rezulta ca Simha este, la randul lui, un potentat om de afaceri. Deosebit de discret, deoarece nu poate fi gasit prea usor. Cu toate ca trecutul lui Simha este extrem de dubios, Ivanov a refuzat sa spuna unde si in ce conditii
l-a cunoscut.
Vainber Simha apare la mijlocul anilor a€™90 in anturajul lui Ioan Trif, patronul Hotelului Melody, situat in centrul Clujului. Trif este membru in organizatia ""Avram Iancu"", din care a facut parte Gheorghe Funar si nucleul dur al PUNR si al organizatiei ""Vatra Romaneasca"". Simha a infiintat in 1995, la Turda, societatea EDDAN IMPEX. In firma apar moldoveanul Iurie Cecan si ditamai seful SRI Prahova de la acea vreme, colonelul Corneliu Paltanea. Asadar, un ofiter de informatii activ si doi moldoveni faceau afaceri inca din 1995. EDDAN IMPEX a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri serioasa, de 120 de miliarde de lei vechi, si apare pe lista societatilor interesate de privatizarea companiei CIPROM SA Ploiesti. Aici, la Ploiesti, este si cartierul general al colonelului Paltanea, care a fost arestat acum doua luni cu mare tam-tam pentru implicarea in mafia care a devalizat rafinaria Astra Ploiesti, alaturi de celebrii frati Crestin. Paltanea, spun procurorii DNA, a supravegheat scurgerile de combustibili executate de mafia petrolului de la Ploiesti. Paltanea si fratii Crestin, apropiati ai magnatului Cristi Burci, si-au infiintat o societate de intermediere cu produse petroliere in Germania.
FILORUSUL. Al doilea moldovean din ""ecuatia Paltanea-Simha"", Iurie Cecan, a fost presedintele Centrului de Afaceri Romano-Rus, iar in prezent este tocmai seful Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a Republicii Moldova, numit la propunerea Partidului Comunist, ce se afla acum la putere. Cecan a ocupat functia de director al Bancii NOVA BANK, care a preluat activele fostei Banci Unirea, devalizata de un grup de firme off-shore din Elvetia conduse de interpusi rusi, fosti ofiteri KGB. Banca Unirea a fost actionar al societatii DIGICOM SA, controlata de membri importanti ai PD, printre care si fostul consilier de taina a lui Basescu, pe nume Dorin Iacob. La randul lui, Iacob apare nominalizat in afacerea ""Columna"", in care peste 60 de spatii comerciale din Bucuresti au intrat in posesia milionarului Liviu Tudor, magnatul magazinelor economat din Bucuresti. Iacob a fost pana in 2001 vicepresedinte al PNR si apropiat al lui Virgil Magureanu, seful PNR, care a fost absorbit prin fuziune de PD. Acum doi ani, oamenii din jurul ex-colonelui SRI Paltanea, al Bancii Unirea, al grupului de la Centrul Oamenilor de Afaceri Romano-Rus au intrat in atentia Oficiului pentru Spalarea Banilor. Paltanea derula afaceri prin societatea PROCONSULT DEVELOPMENT, firma ce apare in evidentele Oficiului ca fiind implicata in operatiuni de spalare de bani. Pe aceasta lista este mentionata NOVA BANK, dar si off-shore-ul ALITRADE din Elvetia (actionar la Banca Unirea).
PLIMBARETUL. In fine, o ultima piesa, in persoana lui Constantin Samson, om de afaceri originar din Azuga, inchide cercul de relatii. Numele lui Samson apare vehiculat in numeroase afaceri suspecte, cum ar fi devalizarea societatilor Resial din Alba-Iulia (gruparea PSD a senatorului Doru Ioan Taracila) si Fruvimet Tulcea. Samson a fost presedintele Centrului de Afaceri Romano-Rus, amic al lui Iurie Cecan si al SRI-istului Paltanea, dar si un obisnuit al delegatiilor peste hotare ale presedintelui Ion Iliescu. Samson apare in cercul de cunoscuti ai parlamentarilor PSD Iosif Armas si Doru Ioan Taracila, dar si in anturajul generalului ""Cico"" Dumitrescu.

SCHEMA GRUPARII REUNITE DE O BANCA SI O RAFINARIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.