Liderii statelor din Europa de Sud-Est reuniti ieri la Bucuresti au decis simplificarea setului-cadru de reguli sub care isi desfasoara, in prezent, schimburile comerciale. Un set comun de reguli si standarde, un acord unic care sa inlocuiasca
Liderii statelor din Europa de Sud-Est reuniti ieri la Bucuresti au decis simplificarea setului-cadru de reguli sub care isi desfasoara, in prezent, schimburile comerciale.


Un set comun de reguli si standarde, un acord unic care sa inlocuiasca 31 de acorduri bilaterale, o piata deschisa, un mediu mai bun pentru investitii, crestere economica si stabilitate in regiune. Acestea sunt avantajele pe care le va aduce Acordul unic de comert liber in sud-estul Europei, in favoarea caruia s-au pronuntat premierii din regiune, reuniti ieri la Bucuresti.
SCHIMBARI. La initiativa Guvernului Roman si a Pactului de Stabilitate, cu sustinerea Uniunii Europene, sefii de guvern din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia si Muntenegru si reprezentantul provinciei Kosovo au decis extinderea si modernizarea Acordului de liber-schimb din Europa Centrala (CEFTA), care reglementeaza, in prezent, comertul dintre statele membre. Aceasta forma de asociere presupune 31 de acorduri bilaterale de liber-schimb intre tari, sistem ce trebuie inlocuit. Propunerea avansata de Romania si adoptata de toti participantii, in cadrul unei declaratii comune, vizeaza crearea unui acord unic care sa duca la valorificarea intregului potential al regiunii.
AVANTAJE. ""Noul Acord va permite dezvoltarea relatiilor in regiune si va creste competitivitatea. Vor fi mai multe locuri de munca si salarii mai mari pentru cetatenii tarilor noastre"", a explicat premierul Calin Popescu Tariceanu. Cel care a sintetizat cel mai bine avantajele unui acord unic a fost comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson. ""Nu e vorba ca zona nu a beneficiat de pe urma CEFTA, dar cresterea schimburilor comerciale a avut limite, niste limite artificiale. Un numar de 31 de acorduri, care inseamna 31 de seturi de reguli, intre opt economii, e un sistem care aduce cu un bol de spaghete"".
MOMENT ISTORIC. Initiativa a fost salutata si de comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. El a atentionat ca CEFTA nu este o alternativa la statutul de membru al UE, ci o zona de antrenament in domeniul comertului, care faciliteaza o tranzitie mai usoara spre structurile economiei europene. Oficialii europeni au calificat reuniunea drept un moment istoric, fapt punctat si de reprezentantul tarii care detine presedintia prin rotatie a UE. ""Viitorul acord este bun pentru afaceri, pentru cetateni, insa este si un simbol politic al pacii, stabilitatii si al bunei vecinatati"", a spus cancelarul austriac Wolfgang Schüssel. Un alt castig important al discutiilor de ieri este ca statele participante au stabilit un termen nou pentru incheierea negocierilor. La propunerea Croatiei, discutiile se vor putea incheia pana in septembrie, si nu spre sfarsitul anului, asa cum se propusese initial. Scopul este ca noul cadru sa fie functional inainte de 1 ianuarie 2007, pentru ca Romania si Bulgaria sa fie familiarizate cu piata libera inainte de aderare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.