Bucurestiul este azi o capitala sugrumata. Marea asfaltare, un meci de fotbal cu o incarcatura deosebita si o reuniune la varf a liderilor din Europa de Sud-Est blocheaza azi orasul, pe lung si pe lat, cu utilaje, politie calare si coloane cu girofar

Bucurestiul este azi o capitala sugrumata. Marea asfaltare, un meci de fotbal cu o incarcatura deosebita si o reuniune la varf a liderilor din Europa de Sud-Est blocheaza azi orasul, pe lung si pe lat, cu utilaje, politie calare si coloane cu girofar.

Asfaltul, fotbalul si politica fac azi din Bucuresti o capitala blocata. Recent, inceputa reabilitare a strazilor se suprapune cu doua evenimente majore, care vor da peste cap traficul, programul si nervii bucurestenilor. Este vorba despre returul meciului Steau - Rapid, contand pentru semifinala Cupei UEFA, si despre reuniunea liderilor statelor din sud-estul Europei.
BLOCADA POLITICULUI. Doi comisari europeni, cancelarul Austriei, presedintele Republicii Serbia si Muntenegru, premierul moldovean, presedintele Macedoniei, liderul provinciei Kosovo si alti oficiali trebuie escortati prin Bucuresti, la adaposul coloanelor cu girofar si sub stricta supraveghere a fortelor de securitate. Reuniunea, care are loc la Palatul Parlamentului, este organizata de Guvernul Romaniei, in parteneriat cu Pactul pentru Stabilitate in Sud-Estul Europei. Tarile din vestul Balcanilor si Uniunea Europeana urmaresc crearea unei zone economice libere in regiune, care sa aiba la baza Acordul Central-European pentru Comert Liber (CEFTA). Mai mult, CEFTA trebuie extins, in conditiile in care Romania si Bulgaria vor parasi asociatia, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007. ""Interesul Romaniei este unul dublu: sa aratam partenerilor din UE ca putem juca un rol important, politic si nu numai, de asigurare a securitatii in regiune, si, pe de alta parte, sa oferim tarilor din zona posibilitatea de a-si desfasura relatiile economice, sa ii ajutam sa-si modernizeze economiile si sa se pregateasca pentru o viitoare optiune europeana"", a explicat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. In prezent, CEFTA include Romania, Bulgaria, Croatia si, in curand, Serbia si Muntenegru. Miza este extindeea spre alte state din regiune, printre care Albania, Macedonia si Republica Moldova.
PROTECTIE SPECIALA. Dincolo de implicatiile politice si economice, reuniunea de azi implica un efort de securitate deosebit. Lideri din Austria, Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Moldova si Republica Serbia si Muntenegru fac deplasarea la Bucuresti. Coloanele cu girofar vor fi urmarite si din aer de elicopterele politiei, dotate cu camere de luat ve-deri. Arterele pe unde nu se va trece vor intinde la maximum nervii bucurestenilor. Asigurarea securitatii alesilor oaspeti este o misiune cu atat mai importanta, cu cat cativa dintre ei sunt trecuti la capitolul ""risc sporit"". Este vorba indeosebi despre liderul kosovar si despre cel macedonean.
FOTBAL. Dupa-amiaza, motivul blocarii circulatiei apartine regelui-fotbal. Perturbarea traficului are o arie mai larga, din jurul Stadionului National. Afluirea spre meci se suprapune cu orele de trafic maxim, 16:00-19:00. Fata de meciul de acum o saptamana, returul Steaua - Rapid are avantajul amplasarii intr-o zona cu o retea mai diversificata de strazi, care pot prelua diferentiat traficul si dezamorsa presiunea ambuteiajelor. Suporterii Rapidului au acces la stadion pe Strada Vatra Luminoasa si Tony Bulandra, iar stelistii, prin portile din Bulevardul Basarabia, Strada Vasile Serbanica, Bulevardul Pierre de Coubertin si Strada Maior Coravu.
DEVIERI. Incepand cu ora 16:30, liniile de transport in comun isi vor modifica traseele in zona Stadionului ""Lia Manoliu"". Linia de autobuz 104 va fi deviata de pe tronsonul Str. Vatra Luminoasa pe Sos. Iancului, pana la Bdul Pierre de Coubertin. Troleibuzul 90 va circula deviat pe traseul troleibuzului 69, iar troleibuzul 86 va circula deviat pe Bdul Burebista. Bulevardul Basarabia va fi deschis circulatiei auto doar pentru tranzitarea zonei, iar Strada Maior Ion Coravu va fi inchisa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.