Fosta favorita a tandemului pentru aderarea in 2007, Bulgaria, a lasat Romania sa i-o ia in fata, din cauza greselilor pe care le face si pe care europenii nu stau pe ganduri sa le taxeze. Dupa alegerile din vara castigate de socialisti, rit

Fosta favorita a tandemului pentru aderarea in 2007, Bulgaria,
a lasat Romania
sa i-o ia in fata, din cauza greselilor pe care le face si pe care europenii nu stau pe ganduri sa le taxeze.

Dupa alegerile din vara castigate de socialisti, ritmul reformelor din Bulgaria s-a redus simtitor, in timp ce autoritatile de la Bucuresti au continuat lupta anticoruptie, acuzand sau punand sub invinuire oficiali cu rang.
Bulgaria, prinsa intr-o confruntare intre grupuri mafiote influente despre care se crede ca ar controla o mare parte din economie, nu a avut rezultate similare. Autoritatile de la Sofia nu au reusit sa puna sub acuzare nici o persoana pentru asasinatele mafiote in care au murit in jur de 150 de persoane din 2001 pana in prezent si nici sa aduca in fata justitiei, pentru coruptie, inalti oficiali.
CORUPTIE, CORUPTIE, CORUPTIE. Problemele cu care se confrunta Bulgaria in lupta anticoruptie au facut si obiectul de studiu al raportului realizat de Centrul pentru Studii Democratice din Sofia, din care reiesea ca in anul 2005 numarul actelor de coruptie a crescut in mod simtitor. Peste 120.000 de acte de coruptie au fost comise in fiecare luna din 2005, demonstrand slabiciunea si ineficienta sistemului judiciar bulgar. In plus, studiul publicat la 21 martie sublinia ca printre corupti se afla o serie de politicieni, avand in vedere ca aproximativ jumatate de milion de euro intra zilnic in buzunarele partidelor politice bulgare din finantari ilegale sau ca urmare a deturnarii unor fonduri publice.
CLAUZA, BAT-O VINA! Ochiul vigilent al Bruxellesului nu a scapat insa din vedere pasul pe loc batut de bulgari la capitolul reforme ale sistemului juridic si lupta ineficienta impotriva crimei organizate. La numai noua zile de la publicarea raportului, oficialii europeni in frunte cu Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, si cu raportorul Parlamentului European pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden, au declarat ca Bruxellesul ar putea cere activarea clauzei de salvgardare la capitolul Justitie si Afaceri Interne, relateaza cotidianul bulgar Dnevnik. La asemenea declaratii ingrijoratoare, mobilizarea autoritatilor de la Sofia a fost la cote ridicate. Tot la 30 martie, Parlamentul bulgar a aprobat sapte amendamente constitutionale care reduc nivelul imunitatii de care beneficiaza deputatii si transfera Parlamentului puterea de a-i demite atat pe procurorul-sef, pe presedintii tribunalelor civile, cat si pe procurorul Curtii Supreme de Justitie, informeaza Reuters. ""Aceste modificari sunt un semnal ferm pentru Europa, rezultatul eforturilor noastre de a spori eficienta justitiei"", a declarat dupa vot Mihail Mikov, liderul grupului majoritar din Parlament. ""Daca amendamentele nu ar fi fost adoptate astazi, nu ar fi fost luate in considerare in raportul de monitorizare"", a adaugat el.

OPTIMISM IN 2005


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.