Politicienii care sunt sau au fost la Putere au ajuns eroii unei poezii de gradinita, varianta ilustrata: Zece negri mititei. O filozofie de situatie, usor amara. Iata cine v-a condus. Iata cine va conduce. De ce mai injurati? Cum e turcua€™, si pistolua€™. Fotografii inedite care infatiseaza omul, un politicianul, asa cum e el.
Unspe politicieni au fost la putere. Apoi au disparut. Pe rand. Nu toti si nu fizic. Pe unii cat sa-i uite lumea. Pai hai s-o facem sa-si aduca aminte. Cum? Printr-un pretext. Zece negri mititei, care de fapt sunt unspe. O poezie de gradinita sau un roman de Agatha Cristie? Fotoreporterul Paul Agarici a ales prima varianta. Si nu i-a fost deloc usor. Poezia nu mai e la moda si a trebuit sa alerge putin dupa ea. A gasit-o intr-o gradinita. Apoi, bafta de ziarist. Pasionat de fotografie, a avut norocul sa-i imortalizeze pe cei care ne-au condus destinele inainte sau in momentul in care au pus mana pe fraie: Ion Iliescu, din nou Ion Iliescu, Emil Constantinescu, iar Ion Iliescu, Traian Basescu - presedinti. Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Vacaroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isarescu, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu - premieri. Si poezia s-a potrivit cu poza. Asa a iesit ""Zece negri mititei, varianta ilustrata"". O filosofie de situatie, usor amara. Iata cine v-a condus. Iata cine va conduce. De ce mai injurati? Ar intreba retoric autorul. Cum e turcua€™, si pistolua€™. Fiecare dintre ei indica un tip de roman. Mandru, smecher, siret etc. Trebuie sa va uitati cu atentie la aceste fotografii. Nu le-ati vazut pe nicaieri. Nu sunt capodopere, dar sunt inedite. Infatiseaza oamenii, nu politicienii, asa cum sunt.
Regasiti-va in ei. Nu va dam indicii. Doar o vorba care circula. ""Stiti care e diferenta dintre Ceausescu si Iliescu? Unul a fost cizmar, iar celalalt, siret.""
INCA UNA. Si ar mai fi un mesaj. Dar nu pentru noi, romanii de rand. Ci pentru ei, cei care ne-au condus, conduc si vor conduce. Fiti mai atenti cand iesiti in public. Nu stiti peste ce fotograf dati. Si nu neaparat paparazzi. S-ar putea sa nu va placa ce veti vedea a doua zi. Nu sunt importante numai parfumul, costumul, freza. De exemplu, atunci cand esti presedintele unei tari, limba sa stea la locul ei. Cu siguranta da altfel! Dar stati linistiti, mai sunt si altii la rand. Acum s-a intamplat sa fiti primii. Asa e cand faci curat in fototeca. Iti vin idei, ti-aduci aminte de gradinita, de zece negri mititei. Maine, s-ar putea sa fim eu, tu, el in locul lor. De cand ne-am nascut si pana aproape sa trecem dincolo, daca intre timp n-om fi trecut. Si atunci nu te mai duci la gradinita sa cauti o poezie. Te duci la biblioteca sa cauti un roman. Un roman care sa se potriveasca insa cu metamorfoza pozei tale. E un plan al lui Paul Agarici. Ce roman ti-ai alege?