Parintii care vor sa-si dea copilul in clasa I in aceasta toamna pot alege pe langa invatamantul traditional una dintre cele trei alternative educationale care au clase primare: Freinet, Step by Step sau Waldorf. Freinet se adreseaza in special pe

Parintii care vor sa-si dea copilul in clasa I in aceasta toamna pot alege pe langa invatamantul traditional una dintre cele trei alternative educationale care au clase primare: Freinet, Step by Step sau Waldorf.

Freinet se adreseaza in special persoanelor din vestul Romaniei, in timp ce celelalte doua scoli alternative au clase in toata tara. Pentru parintii ingrijorati trebuie precizat ca, in cazul in care se razgandesc asupra alternativei, transferul la o clasa traditionala se poate face conform legii, pentru ca alternativele sunt recunoscute de Ministerul Educatiei. In privinta costurilor, alternativele sunt gratuite, dar, in principiu, in toate cazurile, asociatiile de parinti aduna fonduri pentru materialele didactice suplimentare, decorarea claselor, s.a.
WALDORF. Alternativa Waldorf, care are clase I-XII, are un curricumul propriu, aprobat de Ministerul Educatiei. In clasele primare (I-IV), invatarea se face fara manuale, predarea realizandu-se prin imagini, reprezentari. Absenta manualului unic contribuie, conform invatatoarelor de la Liceul Waldorf din Capitala, la cresterea respectului fata de carti si la intarirea autoritatii profesorului. Pe de alta parte, elevii se obisnuiesc sa se documenteze din cat mai multe surse in studiul unei teme.
DIFERENTE. La sfarsitul anului scolar, elevii primesc o caracterizare scrisa de invatator si de profesori, ce sintetizeaza evolutia copiilor in anul scolar respectiv. Disciplinele de invatamant sunt limba romana, matematica, istoria, geografia, biologia, fizica si chimia, predate in module de cate trei-patru saptamani, numite epoci. Cate doua ore pe zi are cursul de baza, la inceputul zilei. In continuarea acestuia se desfasoara ore de limbi straine, educatie fizica, educatie muzicala, educatie artistica si ore de exercitiu la limba romana si matematica.
MUZICA. Caracteristic Waldorf este si invatarea unui instrument muzical inca din clasa I (blockflöte). Tot din primul an de studiu apar materii noi fata de invatamantul traditional, cum ar fi desenul formelor. In primul rand, formele desenate in primele doua clase vor pregati introducerea literelor si a cifrelor. Mai tarziu, desenul formelor va pregati geometria, ce apare in clasa a V-a sub forma desenului geometric.
Activitati specifice sunt serbarile la sfarsitul unei epoci, serbari legate de ritmurile anului: sarbatoarea recoltei, sarbatoarea lampaselor, sarbatoarea Craciunului, Carnaval. Parintii care doresc sa afle mai multe despre Waldorf pot accesa adresa de web sau pot suna la numarul de telefon 021- 326.42.53.

Scoala pe centre de studiu

SCAUNUL AUTORULUI. Toti elevii il asculta pe cel care le explica ce a citit
el in cadrul centrului la care a participat


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.