In aceasta seara, de la ora 20:00, la Teatrul National I.L. Caragiale va avea loc Gala Premiilor UNITER, transmisa in direct de TVR1. Vor primi premii cele mai bune piese, regizori, actori si actrite din anul care a trecut... Spectacolele ""Inima

In aceasta seara, de la ora 20:00, la Teatrul National I.L. Caragiale va avea loc Gala Premiilor UNITER, transmisa in direct de TVR1. Vor primi premii cele mai bune piese, regizori, actori si actrite din anul care a trecut...

Spectacolele ""Inima de caine"" de la Teatrul National din Bucuresti si ""Woyzeck"" de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj se situeaza printre favorite, obtinand cele mai multe nominalizari, cate trei. ""Inima de caine"", in regia lui Yuriy Kordonskiy, concureaza la premiul pentru cel mai bun spectacol, dar a obtinut si doua nominalizari la categoria cel mai bun actor in rol principal, datorita interpretarilor lui Marius Manole si Victor Rebengiuc. ""Woyzeck"", in regia lui Mihai Maniutiu, cealalta piesa in stransa competitie cu ""Inima de caine"", este si ea nominalizata la trofeul pentru cel mai bun spectacol. De asemenea, montarea a mai fost nominalizata la doua categorii interpretative: cea mai buna actrita in rol principal - K...zdi Imola, si cel mai bun actor in rol secun-
dar - Hathazi Andras.
ALTE NOMINALIZARI. La cea de-a XIV-a editie a Galei a mai obtinut cate o dubla nominalizare o serie de cinci spectacole: ""Nu se stie cum"" - cea mai buna scenografie (J""zsef Bartha) si cel mai bun actor in rol principal (Marius Stanescu), ""O zi din viata lui Nicolae Ceausescu"" - cea mai buna actrita in rol principal (Coca Bloos) si cea mai buna regie (Alexandru Tocilescu), ""Plastilina"" - cea mai buna actrita in rol secundar (Elena Popa) si cea mai buna regie (Radu Afrim), ""Asteptandu-l pe Godot"" - cea mai buna actrita in rol secundar (P...ter Hilda) si cel mai bun spectacol si ""Nevestele vesele din Windsor"" - cel mai bun actor in rol secundar (Richard Balint) si cea mai buna regie (Victor Ioan Frunza).
Multi dintre cei nominalizati in acest an se numara printre castigatorii unuia sau mai multor trofee UNITER. Printre acestia, Valeria Seciu, K...zdi Imola, Victor Rebengiuc, Victor Ioan Frunza, Alexandru Tocilescu, Mihai Maniutiu, Yuriy Kordonskiy, Tompa Gabor, Adriana Grand.
Pentru categoria teatru tv, juriul nu a facut nominalizari, deoarece trei propuneri respectau conditiile de participare la Gala Premiilor UNITER: ""Alegerea lui Alexandru Sutto"" de Dumitru Crudu, in regia lui Dominic Dembinski - productie TVR; ""Bani de dus, bani de intors"" de Dumitru Dinulescu, in regia lui Alexandru Tocilescu - productie TVR, ""Tinerete fara batranete si merele de aur"", scenariu si regie Tudor Chirila - coproductie Teatrul Ariel Targu Mures si TVR. Acestea urmeaza a fi jurizate de juriul final al Galei.
PREMII DE EXCELENTA. Constantin Chiriac, fondatorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu si, totodata, directorul Teatrului National ""Radu Stanca"", va primi premiul de excelenta. Totodata, o serie de cinci artisti vor primi, conform traditiei, premii pentru intreaga activitate. Anul acesta este vorba despre actorul Mihai Fotino, actrita Liliana Tomescu, scenograful Viorel Penisoara Stegaru, regizorul Dinu Cernescu si criticul de teatru Elisabeta Pop.
Pe langa Premiul de Excelenta si premiile pentru intreaga activitate, Senatul Uniunii Teatrale a mai decis acordarea urmatoarelor premii speciale: Nicu Alifantis - pentru muzica de teatru, Lucian Ifrim - pentru teatrul de copii, Horia Davidescu si Eustatiu Gregorian - pentru teatrul de papusi, Nicu Constantin - pentru teatrul de revista si Mihai Ciuca - pentru circ.

CINE DECIDE CASTIGATORII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.