Democratii au cerut partenerilor din Alianta si Coalitie angajarea raspunderii guvernamentale pentru Legea Lustratiei. PNL crede insa ca solicitarea PD este una ""strict formala"", UDMR drept ""o idee nastrusnica"", iar PC ""un glont irosit"" de Gu

Democratii au cerut partenerilor din Alianta si Coalitie angajarea raspunderii guvernamentale pentru Legea Lustratiei. PNL crede insa ca solicitarea PD este una ""strict formala"", UDMR drept ""o idee nastrusnica"", iar PC ""un glont irosit"" de Guvern.

Liderul PD, Emil Boc, crede ca solutia asumarii raspunderii guvernamentale este singura cale pentru adoptarea rapida a Legii Lustratiei, fara tergiversari, si a cerut Aliantei si Coalitiei sa sustina acest demers. ""Aceasta modalitate de adoptare a Legii Lustratiei va provoca inaintarea unei motiuni de cenzura, din partea celor care nu doresc ca aceasta lege sa existe in Romania. Astfel, se va vedea foarte clar cine doreste si cine nu doreste cu adevarat adoptarea Legii Lustratiei, dincolo de orice campanii de imagine"", a sustinut Boc. El a adaugat ca PD sprijina deconspirarea fostei securitati ca politie politica.
IMPOSIBIL. Nu de aceeasi parere a fost si colegul sau liberal, senatorul Puiu Hasotti, care a sustinut ca o astfel de lege trebuie sa fie supusa dezbaterii parlamentare. Potrivit acestuia, atat timp cat presedinte al CNSAS este Corneliu Turianu, o corecta aplicare a Legii Lustratiei este imposibila. ""Iata de ce gasesc ca declaratia domnului Boc este strict formala"", a mai spus el. Totodata, Hasotti a aratat ca Legea Lustratiei se afla in dezbaterea Senatului, si ca atare "" nu este nevoie ca Guvernul sa-si asume raspunderea"".
NEJUSTIFICAT. Liderul democrat nu a obtinut sprijin nici din partea UDMR, care aprecieaza ca cererea PD este nejustificata. Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a fost si el de parere ca Legea Lustratiei trebuie dezbatuta in Parlament, calificand propunerea presedintelui PD, Emil Boc, de adoptare a legii prin asumarea raspunderii, drept o ""idee nastrusnica"". El a sustinut ca in interiorul Coalitiei nu au fost dezbatute nici macar principiile care au stat la baza acestei legi. ""Nu este o lege discutata articol cu articol in Coalitie"", a mai spus Borbely. In opinia acestuia, reprezentantii partidelor aflate la guvernare ar putea totusi sa-si impuna punctul de vedere privind Legea Lustratiei in fata majoritatii din Parlament, desi aceasta majoritate nu este una ""prea spectaculoasa"". Totodata, Borbely a amintit ca Uniunea nu sustine adoptarea legilor prin ordonante de urgenta, prin asumarea raspunderii si prin nesocotirea rolului Senatului si al Camerei Deputatilor. Calea de adoptare a acestei legi este, in opinia vicepresedintelui UDMR, prin dezbateri intre partenerii de coalitie, care sa conduca la stabilirea unui punct de vedere comun.

PC: ""UN GLONT IROSIT""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.