La jumatatea anului trecut se declansa ampla operatiune ""Gaterul"". Pe fundal, surle si trambite. La final, operatiune incheiata cu succes. Felicitari, aplauze. Dupa luni si luni, societatea civila reactioneaza: ce s-a intamplat cu hotii? IG

La jumatatea anului trecut se declansa ampla operatiune ""Gaterul"". Pe fundal, surle si trambite. La final, operatiune incheiata cu succes. Felicitari, aplauze. Dupa luni si luni, societatea civila reactioneaza: ce s-a intamplat cu hotii?

IGP raspunde cu nonsalanta: s-au intocmit dosare de cercetare penala, care au fost trimise la Parchetele de pe langa judecatoriile X si Y. Oamenii cauta judecatoriile mentionate de IGP. De buna-credinta fiind, vor sa ajute cu noi si noi dovezi impotriva infractorilor. Si cauta pana cand afla ca au fost trimisi dupa cai verzi pe pereti: judecatoriile respective nu exista. Sunt judecatorii-fantomaa€¦
In urma campaniei Jurnalului National, prin care semnala amploarea luata de ""mafia verde"", apar noi si noi dovezi asupra modului defectuos in care autoritatile statului ""gestioneaza"" acest fenomen. Mentionam ca gestionarea defectuoasa este complementara complicitatii unor reprezentanti ai autoritatilor locale, astfel incat putem declara astazi ca fara vointa politica nu se poate derula o operatiune in forta de curatare a padurilor de ""uscaturi"". De asemenea, se stie ca fondurile rulate de catre mafia verde, la nivel national, sunt de zeci sau sute de milioane de euro, protectoratul acestor organizatii infractionale fiind asigurat de grupari politico-economice, la nivel inalt. Cu toate acestea, vom continua sa mentinem atentiei publice acest flagel, soldat cu defrisari ilegale a milioane de metri cubi, in speranta ca, pana la urma, poate se vor realiza repercusiunile asupra economiei nationale si mai ales asupra mediului inconjurator.

OPERATIUNEA ""GATERUL"". Cel putin la nivel teoretic, autoritatile centrale realizeaza care sunt riscurile flagelului defrisarilor. ""In urma analizei efectuate in cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta s-a ajuns la concluzia ca una dintre principalele cauze ale inundatiilor, care au afectat Romania in 2005, o reprezinta exploatarea irationala a resurselor de material lemons"", mentiona IGP in comunicatul prin care isi prezenta realizarile in urma operatiunii ""Gaterul"". Asa se face ca, incepand cu data de 22 iulie 2005, a fost declansata ampla actiune, coordonata la nivel national de Inspectoratul General al Politiei Romane si care a avut ca obiective: verificarea legalitatii instalatiilor de debitare primara a materialului lemnos si a provenientei acestuia, modul de utilizare a documentelor cu regim special, verificarea intrarilor/iesirilor de material lemnos, respectarea normelor de protectie a mediului, evidenta si plata obligatiilor fiscale.
Echipele de control au fost alcatuite din reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare, Garzii Nationale de Mediu, Directiilor Silvice Judetene, SC Electrica SA, Garzii Financiare si ai Inspectoratului de Stat pentru Constructii. Rezultatele obtinute au fost rasunatoare: numeroase dosare penale, amenzi, confiscari etc.

""COOPERARE IN TEREN"". Fericite ca, in sfarsit, se face ceva pentru combaterea ""mafiei verzi"", cateva organizatii nonguvernamentale de mediu s-au mobilizat pentru a sprijini operatiunea ""Gaterul"". Cinci astfel de organizatii au trimis un memoriu ministrului Vasile Blaga, prin care isi anuntau disponibilitatea de a sprijini operatiunea prin a pune la dispozitie declaratii, imagini video, inregistrari audio si topografia zonelor defrisate ilegal, care ar fi probat faptele unor infractori din zonele monitorizate de-a lungul timpului de catre asociatiile semnatare. Cristian Grecu, presedintele unuia dintre ONG-urile semnatare, Actiunea Civica Directa (ACiD), povesteste: ""Cam la 5-6 august 2005 am aflat ca s-a declansat operatiunea «Gaterul». Am contactat rapid cativa prieteni din organizatiile de mediu pe care le stiam si pe care le apreciez drept credibile in urma activitatii lor concrete si nu in materie de plimbat hartii si mancat piscoturi pe la tot felul de seminarii sterile. Am depus la 16 august un memoriu-apel la minister si la 18 am plecat in Neamt. La 21 august am primit un telefon de la Bucuresti, de la comisarul-sef Maldareanu, de la IGP - Ordine Publica.
I-am explicat inca o data cum intentionam noi sa-i sprijinim, si ca nu vrem sa ne erijam in membri ai echipelor de control, dupa care i-am propus sa-i informeze pe cei din subordine (pentru ca aceia de la IGP coordonau echipele de control din teren - adica oameni de la IJP, Garda Financiara, Garda de Mediu, Electrica etc.), ca macar in Neamt, Harghita si Suceava, in zonele monitorizate de noi, pot primi informatii suplimentare, care sa le fie utile in anchete. Nici unul dintre noi nu a fost contactat in nici un fela€¦"", povesteste Cristi Grecu, presedintele ACiD.

CAII VERZI DE PE PERETI. Activistii de mediu sunt trimisi la judecatoriile-fantoma din Borsa si Borsec


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.