Padurea Comorova - cea care imprejmuieste statiunea Neptun - este in pericol de a fi defrisata. Organizatia de Investigatii Jurnalistice (OIJ) si organizatia ecologista ""Mare Nostrum"" din Constanta au lansat campania nationala ""SALVATI PADUREA
Padurea Comorova - cea care imprejmuieste statiunea Neptun - este in pericol de a fi defrisata. Organizatia de Investigatii Jurnalistice (OIJ) si organizatia ecologista ""Mare Nostrum"" din Constanta au lansat campania nationala ""SALVATI PADUREA COMOROVA!"".
Padurea Comorova este singura padure a litoralului romanesc. ""Sadita"" pe vremea Regelui Carol, a avut initial o suprafata de 800 ha. In perioada interbelica a ajuns la peste 1.000 ha. Interesele economice au imputinat-o o data cu infiintarea statiunii Neptun-Olimp, astfel ajungand la numai 519 ha. Ceausescu a apreciat si el frumusetea padurii de la mal de mare, plina de specii arboricole protejate, asa ca in ea a ""crescut"" si celebrul domeniu de vara al dictatorilor.
Conform OIJ, din 1998 printr-o serie de Hotarari de Guvern aflate la limita legalitatii, aceasta padure a ajuns din proprietatea statului in proprietatea privata a municipiului Mangalia. Desi, conform Legii codului silvic din 1996, ea trebuia sa ajunga in administrarea Romsilva.
PARAGINA. In toti acesti ani, Primaria Mangalia a lasat padurea la cheremul hotilor, ajungand intr-o stare avansata de degradare.
Acum, prin adoptarea unui Plan de Urbanism Zonal, se intentioneaza parcelarea ei pentru a fi vanduta, in vederea construirii de case de vacanta. Scopul acestei campanii este ""blocarea acestui PUZ si intoarcerea padurii in administrarea statului si a ROMSILVA"". La conferinta de presa de ieri, reprezentanti ai Primariei Mangalia au anuntat ca PUZ-ul ar fi fost suspendat, insa doar pe vorbe, nearatand nici o hotarare in acest sens.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.