Pretul aurului s-a plasat saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani. Cotatia argintului a atins si ea cel mai inalt prag din ultimii 22 de ani, iar platina a inregistrat un nou maxim istoric, ca urmare a achizitiilor masiv
Pretul aurului s-a plasat saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.


Cotatia argintului a atins si ea cel mai inalt prag din ultimii 22 de ani, iar platina a inregistrat un nou maxim istoric, ca urmare a achizitiilor masive efectuate de fondurile de investitii. La inchiderea burselor, pretul aurului era cuprins intre 586,5 si 586,6 dolari uncia (o uncie = 28,3495 grame), cel mai ridicat nivel din ianuarie 1981. Pretul argintului a urcat la 11,5 dolari uncia, iar platina a fost tranzactionata la 1.090 dolari uncia.
EXPLICATII. Cresterea interesului pentru metalele pretioase este justificata de deprecierea monedei americane. Un dolar mai slab inseamna si aur mai ieftin pentru cei care au venituri in euro sau alte valute. Analistii spun ca fondurile de investitii isi diversifica plasamentele pe bursele de marfuri, deoarece au observat ca acestea aduc castiguri mai mari decat plasamentele in actiuni si obligatiuni.
Aprecierea aurului duce si la cresterea valorii activelor Bancii Nationale a Romaniei. Desi nu mai efectueaza operatiuni cu metale pretioase, BNR dispune inca de o rezerva de aur, de 105 tone. BCR, care este singura banca comerciala care desfasoara operatiuni cu aur, va avea si ea de castigat. Banca a inceput sa faca achizitii de aur in decembrie 2004 si intentioneaza sa extinda activitatea in retea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.