In plina criza provocata de evenimentele de la Timisoara din 18 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu decide sa plece in Iran. Istoricii prabusirii sale sunt de acord ca a fost unul dintre gesturile sinucigase ale fostului Conducator.

Pana la Teheran, Ceausescu nu discuta cu nimeni despre evenimentele dramatice din tara. Documentele arata ca nici in capitala Iranului n-a fost mai vorbaret.
La sosirea in Iran, Ceausescu a fost cazat la o vila prezidentiala, iar ceilalti, la hotel. Dupa ce Ion Olteanu si Ion Radu, viceprim-ministru cu probleme economice, sosit la Teheran cu cateva zile mai inainte, l-au informat asupra documentelor de semnat, s-a trecut la etapa oficiala. In declaratia din 16 februarie 2006, data in cadrul anchetei penale, Ion Stoian relateaza: ""La orele 16 au inceput discutiile oficiale, iar la orele 19:30 a avut loc dineul oferit de partea iraniana. Totul s-a incheiat aproape de orele 22, cind ne-am retras la hotel"". A doua zi, 19 decembrie, de la 9 la 14 - scrie inculpatul - ""a fost program de vizite"" la o intreprindere de autoturisme si la Muzeul Covoarelor persane, si s-a depus o coroana de flori la monumentul lui Komeyni. Precizeaza Ion Stoian: ""L-am insotit in aceste vizite si nu am avut nici o discutie"". Dupa-amiaza, Nicolae Ceausescu s-a intalnit cu unele personalitati iraniene si a avut un dialog intre patru ochi cu presedintele Iranului, Rasavjani. Ion Stoian s-a intalnit cu ministrul Afacerilor Externe.
SUBIECT NEIMPORTANT. Daca ar fi sa credem relatarii, lucruri prea importante nu s-au petrecut in aceasta calatorie. In orice caz, nu stim si nu cred ca vom sti vreodata daca Nicolae Ceausescu a tinut legatura cu tara, daca a fost informat corect si daca a ordonat ceva. Ion Stoian sustine ca nimic din vorbele si gesturile Conducatorului nu lasa sa se ghiceasca ingrijorarea fata de inceputul de incendiu de acasa. Din ce spune inculpatul, se intelege ca in nici o clipa fostul presedinte n-a abordat subiectul cu insotitorii. Nici macar cand, luandu-si masurile de precautie, i-a convocat la o scurta plimbare prin parcul de resedinta, ""timp in care ambasadorul i-a prezentat o scurta informare despre stadiul raporturilor dintre Romania si Iran, despre situatia din Iran"". Plimbarea (de 10 minute) s-a petrecut inainte de inceperea convorbirilor oficiale. Ion Stoian sustine in Declaratie ca: ""In timpul vizitarii uzinei de autoturisme i-am relatat cu indignare si multa amaraciune lui Ion Radu despre situatia din tara, despre sedinta C.P.Ex. Precizez ca i-am relatat pe scurt, insa elementele esentiale. Mi-am exprimat totalul dezacord, indignarea si ingrijorarea fata de masurile ordonate de N. Ceausescu. Chiar i-am spus lui I. Radu ca I. Coman nu avea dreptul si nici calitatea sa ordone foc, el nu detine nici o functie pe linie de stat sau militara. Fac precizarea ca discutia cu I. Radu am purtat-o numai in timpul vizitarii uzinei pentru a fi feriti de interceptare. I. Radu si-a exprimat si el indignarea si ingrijorarea"".
CONFIRMARE. Declaratia lui Ion Radu, data si ea la ancheta penala, cea din 29 decembrie 1989, o confirma pe cea a lui Ion Stoian. Pana la un punct insa: cel despre ""indignarea si ingrijorarea"" star-nite de ordinul de a se trage. ""Pe tot parcursul sederii in Iran, N. Ceausescu nu ne-a spus nimic despre evenimentele din tara si in special de la Timisoara, am aflat insa despre aceasta, dar nu la adevarata lor amploare si semnificatie, din discutiile avute cu unii ofiteri de securitate, cu Ion Stoian si cu generalul Neagoe. Vreau sa precizez ca nici unul dintre acestia nu mi-au spus si nici nu am luat cunostinta din alte surse ca la Timisoara s-a tras cu armele si ca sint victime."" Greu de crezut intr-o asemenea discutie. Dar, chiar daca ar fi avut loc, dezvaluirea nu ascunde nimic misterios. Misterios ramane insa un alt gest al lui Ion Stoian, peste care autorul trece in graba: ""Seara, in jurul orelor 21, am trecut pe la locul unde se afla cazat Ceausescu si am aflat ca se retrasese. M-am dus la hotel. Alte discutii cu Ceausescu nu am avut in aceasta zi"". Ce a vrut Ion Stoian sa faca? Sa-l intrebe pe Ceausescu ce se intampla in tara?

NIMIC NU SE PIERDE