Alimentele ieftine sunt facute din ingrediente foarte grase si foarte dulci. De aceea sunt acuzate de obezitate, colesterol, diabet...

""Ghidul alimentelor"", editia 2006, aparuta recent in Franta, prezinta compozitiile a peste 500.000 de produse vandute in supermarket. Autorii cartii, Jean-Michel Cohen si Patrick S""rog, atrag atentia ca alimentele ieftine sunt de slaba calitate. In dulceturi nu prea se gasesc fructe, care sunt inlocuite cu sirop de glucoza-fructoza. Preparatele din carne nu prea contin carne, ci grasimi vegetale hidrogenate - o veritabila otrava pentru organism, de exemplu, crenvurstii. In batoanele cu cereale, atat de agreate de copii, nu prea se afla cereale integrale, in schimb au in compozitie faina alba din grau.
Nutritionistii francezi sustin ca produsele vandute la preturi mici, care abunda pe rafturile magazinelor, raman totusi la limita legalitatii, desi sunt cunoscute ca favorizeaza ateroscleroza si ingrasarea din cauza grasimilor si zaharului. Solutia: cititi cu mare atentie eticheta produselor. Ingredientele acestora va vor spune totul.
In orice caz sunt de evitat produsele semipreparate si conservele din carne sau peste, care contin o cantitate semnificativa de grasimi, E-uri (conservanti, coloranti, agenti de intarire a gustului). De asemenea, nutritionistii nu recomanda sosurile si conservele de legume. Pe lista neagra se afla si biscuitii, snacks-urile, produsele de patiserie, dulciurile concentrate, bauturile carbogazoase.