Un tramvai ca un tren, oprit in noapte de un grup de prieteni. Sarbatoresc ceva. Acel ceva ii face sa cante o romanta, care nu mai e de mult la moda, dar care acum, in vocile lor, capata o melancolie neasteptata. N-am vrut sa tulburam intimita

Un tramvai ca un tren, oprit in noapte de un grup de prieteni. Sarbatoresc ceva. Acel ceva ii face sa cante o romanta, care nu mai e de mult la moda, dar care acum, in vocile lor, capata o melancolie neasteptata.

N-am vrut sa tulburam intimitatea OMULUI Gica Petrescu (deranjat deja in ianuarie prea mult). Dar, pentru ca ziua sa de nastere - azi, 2 aprilie - nu putea fi trecuta cu vederea, am tulburat intimitatea celor care il iubesc. Grupul de prieteni din ""tramvaiul-tren"" imaginar. Ei, iata, ii fac cadou acum, la 91 de ani, cele mai frumoase ganduri-urare.
IOANA BOGDAN, emotionata: ""In ultimii 10-15 ani, in fiecare zi de 2 aprilie, un grup de prieteni, ne-am strans in jurul tau, Gicuta (ca asa iti place sa-ti spuna cei apropiati!), strigati la apel de tine, in clinchetul paharelor cu sampanie si-n vecinatatea unuia sau a mai multor torturi... gatite de mare sarbatoare! N-ai uitat vechiul obicei si ne-ai facut si acum chemarea la aniversare. Asteptam, cu emotie, sa ne reintalnim! Trebuie sa stii ca te iubim, ne esti model de viata. Suntem siguri ca vei lua iar din cui vechea ta chitara cu incrustatii de sidef si ne vei fredona cu haz sau cu melancolie, ca in alti ani la masa aniversara, refrenele acelea vesele, cantece de pahar sau de inima albastra. Te regasim in casa ta, inconjurat de amintiri... cautand-o prin memoria indragostitului, printre flori, printre sunete, printre fotografii pe Cezarina ta iubita. Nu vrem sa-ti tulburam reveriile, vrem doar sa stii ca noi avem sufletele invelite in sarbatoare, mandri ca ne onorezi cu acolada de prieten... si cu invitatia de a te imbratisa din nou la ziua ta de nastere! Primeste traditionalul «Hai noroc si la multi ani!»... dorindu-ti ca bunul Dumnezeu sa te ocroteasca!"".
MARGARETA PASLARU: ""Urmaream fascinata repetitiile lui «nea Gica»; asa il numeau instrumentistii, cu dragoste si admiratie. Avea un repertoriu uluitor. Cu profesionalismu-i recunoscut repeta creatiile lui Fernic, Malineanu, Vasilescu, trecand surprinzator la sansonetele celebrilor Maurice Chevalier si Charles Trennet, ca apoi, la spectacol, sa ridice sala in picioare cu cantece de pahar. Un artist extraordinar si unic! In anul 2000, Gica Petrescu m-a onorat cu prezenta la lansarea CD-ului «Margareta - 40 de ani de la primul disc». Cu acea ocazie i-am povestit despre visul meu de a crea «Muzeul Muzicii Usoare Romanesti» si s-a entuziasmat. Cerandu-i cateva accesorii vestimentare, alaturi de fotografii si discuri, mi-a promis ca muzeul va beneficia de celebra lui palarie de paie-canotier si de cravata-papillon"".
ION ILIESCU crede cu tarie ca maestrul Gica este un simbol al sufletului romanesc: ""Pentru cei care ii iubesc muzica, maestrul Gica Petrescu nu are varsta. Orice aniversare a sa e o aniversare a romantei, a muzicii usoare si de petrecere romanesti. Il decoram la Palatul Cotroceni in 2003 si il numeam pe Gica Petrescu un poet al tangoului. Un simbol al dragostei de viata! La multi ani, maestre!"".

BUCURIE. Anul trecut, la implinirea varstei de 90 de ani, inconjurat de prieteni


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.