Cancerul de san ar putea fi depistat precoce cu ajutorul unei probe de sange, sustin doua societati farmaceutice din Franta - Biomerieux si ExonHit Therapeutics.

Prima etapa importanta a cercetarii efectuate pe 92 de femei s-a incheiat cu succes, iar alte teste clinice mai extinse sunt in curs de desfasurare. Rezultatele stiintifice vor fi prezentate la 4 aprilie la Congresul Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, ce va avea loc la Washington.
GENE. Cercetatorii francezi au identificat 54 de gene, ceea ce le-a permis sa depisteze cu o precizie de 86,7% ca, din grupul de participante, 55 sufereau de cancer mamar in stadii precoce (I sau II), iar 37 de femei erau sanatoase. Autorii precizeaza ca studiul continua pe 1.000 de persoane ""pentru a se confirma specificul si sensibilitatea markerilor sangvini"".
MAMOGRAFIE. Pana la finalizarea cercetarilor, mamografia ramane metoda de referinta pentru depistarea cancerului de san, dar uneori ea nu permite identificarea tumorilor mai mici de 5 mm. (Steluta Indrei)

DIAGNOSTIC. O proba de sange va detecta cancerul mamar