Sangerarile din nas in peste 60% din cazuri sunt provocate de hipertensiunea arteriala. Poporul are o vorba: ""Bine ca ti s-a spart vasul in nas, ca, daca ti se rupea vasul in creier, acum erai paralizat"".

Medicii confirma valabilitatea acestei pareri, pentru ca daca cedeaza la presiunea mare din sistemul circulator mai intai un vas din nas acesta actioneaza ca o supapa care a mai slabit vasele din chinga presiunii, in special cea din creier. De altfel, la hipertensivi si la oamenii trecuti de o anumita varsta, cand pierd sange din nas, nu se mai face coagularea vasului sau coagularea se face doar pe o nara pentru a pastra un vas pe post de supapa in caz de crestere a hipertensiunii. In astfel de cazuri, pe langa interventiile imediate de oprire a sangerarii se cere tratata hipertensiunea.
Conferentiar dr. Codrut Sarafoleanu, seful clinicii ORL de la Spitalul Sf. Maria, explica si alte cauze ale sangerarilor din nas. In randul cauzelor locale se inscrie si raul obicei de scarpinarea in nas, in urma caruia apar coji care se rup, se lezeaza si mucoasa nazala si curge sange din nas. Guturaiul banal, rinitele, rino-sinuzitele, deci orice inflamatie din nas poate duce la sangerari. Tumorile, de exemplu, polipul sangerand al septului nazal, dar si alte tumori ca fibromul naso-faringian din spatele nasului produc pierdere de sange din nas. Cancerul de nas si sinusuri actioneaza viclean, tumorile cresc lent si nu dau semne pana cand nu astupa fosa nazala. In astfel de cancere, tarziu apar si sangerarile din nas. Alte cauze generale ce conduc la sangerarile din nas sunt fragilitatea vasculara de care sufera unii oameni sau bolile de coagulare, de exemplu, hemofilia. Sangerari din nas produce si acea boala de sange cu deficit de trombocite, dar si bolile de ficat precum hepatita cronica, ciroza sau cancerul de ficat.