Ziua de ieri a fost marcata de ciocniri intre actualul presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu, si Ticu Dumitrescu, suparat ca nu a ajuns el sef al Colegiului. Totusi Ticu Dumitrescu a anuntat ca nu mai demisioneaza din Colegiu, asteptand vizita presedintelui Basescu la CNSAS saptamana viitoare.

Constantin Ticu Dumitrescu isi anuntase, cu o zi inainte, o conferinta de presa pentru ora 10:00. Corneliu Turianu a hotarat si el sa faca la aceeasi ora o conferinta de presa ad-hoc, profitand de faptul ca Dumitrescu a intarziat vreo jumatate de ora. In timp ce Corneliu Turianu vorbea in fata ziaristilor a aparut Ticu Dumitrescu. El i-a cerut presedintelui Colegiului CNSAS sa se intrerupa pentru ca e conferinta lui.
PACALEALA. ""Vine domnul presedinte Basescu, va rog sa va intrerupeti conferinta de presa. Conferinta de presa e a mea, e convocata de mine, ca membru al Consiliului"", a anuntat Dumitrescu, din cadrul usii in care se desfasura conferinta. ""Nu va las, pentru ca e conferinta mea de presa"", i-a transmis Dumitrescu lui Turianu, cerandu-i totodata sa plece din sala. Pentru ca Turianu nu a plecat din sala, Ticu si-a tinut conferinta afara, pe scari, vizibil iritat de ""bruiajul"" salariatilor CNSAS, al reprezentantilor societatii civile, care au venit sa-l sustina, formand un lant uman in jurul sediului CNSAS. El a povestit cum
l-a sunat pe presedintele Basescu si cum a decurs convorbirea telefonica cu acesta: ""destul de amicala, dar si ferma"". ""Seful statului si-a exprimat dorinta de a veni la prima sedinta CNSAS care va fi saptamana viitoare, iar eu i-am cerut ca dupa sedinta sa avem o intalnire la Cotroceni. Presedintele a mai spus ca nu se lasa impresionat de presiuni si a ridicat tonul, iar eu l-am rugat sa vorbeasca incet si sa nu uite ca nu primesc sfaturi de la nimeni"", a spus Dumitrescu. El i-a adresat si o scrisoare lui Dan Lazea, care, imediat dupa alegerile pentru conducerea Colegiului CNSAS, si-a dat demisia din functia de vicepresedinte. ""In aceste momente depinde de tine aflarea adevarului. El te va apara si-ti va linisti constiin-ta pentru toata viata. Nu vei fi singur"", se arata in acest apel. Potrivit unor surse din anturajul lui Lazea citate de Mediafax, demisia acestuia din Colegiul CNSAS este ireversibila. Sursele citate sustin ca au fost contactate de Lazea telefonic.
REZOLUTIE. Tot ieri, Delegatia Permanenta a PNL a adoptat o rezolutie prin care isi exprima sustinerea pentru Constantin Ticu Dumitrescu la sefia Colegiului CNSAS. ""PNL cere PD sa respecte deciziile CNC al Aliantei, sa-si onoreze obligatiile politice si sa-l sustina pe Ticu Dumitrescu pentru presedintia CNSAS"", a declarat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Liberalii le-au solicitat democratilor si liderului lor, Emil Boc, sa-l retraga pe Corneliu Turianu de la sefia colegiului, precum si sustinerea modificarii Ordonantei CNSAS, in sensul introducerii posibilitatii revocarii membrilor colegiului.
ANTICOMUNISM. Totodata, PNL a adoptat o declaratie politica prin care sustine demersul sutelor de persoane care cer autoritatilor statului denuntarea si condamnarea comunismului. Pe de alta parte, Tariceanu a calificat drept ""o ineptie"" amendamentul prin care ar urma sa cada sub incidenta legii lustratiei fostii comandanti de nave si aeronave. ""Sigur ca este absolut clar ca este vizat presedintele Romaniei si condamn aceasta formulare"", a mai spus premierul Tariceanu.

SEDINTA