Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei care ratifica acordul romano-ungar privind infiintarea Fundatiei Gojdu a fost respins ieri de plenul Camerei, desi unii deputati au sustinut ca ordonanta a fost adoptata tacit. Este prima data cand un ac

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei care ratifica acordul romano-ungar privind infiintarea Fundatiei Gojdu a fost respins ieri de plenul Camerei, desi unii deputati au sustinut ca ordonanta a fost adoptata tacit. Este prima data cand un acord bilateral este respins in Parlament.

Tipete, acuzatii de furt, jigniri. Intr-o astfel de atmosfera s-a desfasurat dezbaterea ordonantei privind infiintarea Fundatiei Gojdu. Rezultatul votului final asupra actului normativ a aratat ca din cei 177 de deputati prezenti, 88 au votat ""pentru"", 83 ""impotriva"" si 4 s-au abtinut. Pentru ca abtinerile sunt contabilizate la voturile contra, presedintele de sedinta, Lucian Bolcas, a anuntat ca proiectul de lege a fost adoptat la numai un vot diferenta. Bucuria alesilor Puterii n-a durat mult. Pesedistul Ioan Bivolaru a contestat rezultatul votului, pe motiv ca ordonanta nu a inregistrat 89 de voturi ""pentru"" reprezentand jumatate din numarul deputatilor prezenti. In urma consultarii Regulamentului, presedintele de sedinta, Lucian Bolcas (PRM), a anuntat ca proiectul nu a fost adoptat si va fi trimis la Senat. El a precizat ca problema a reprezentat-o faptul ca doi dintre cei 177 de deputati prezenti nu au votat, si in aceste conditii numarul voturilor ""impotriva"" si cu abtinerile a fost mai mare decat numarul voturilor ""pentru"".
SURPRIZA. ""E surprinzator pentru mine faptul ca a picat acordul. Hotarasem in Alianta sa votam formula de compromis cu amendamentul pe care l-am votat, de explicare, in sensul ca Fundatia Gojdu de la Sibiu nu-si pierde drepturile de revendicare"", a spus, la randul sau, liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu. El si-a exprimat insa surpinderea, pentru ca sase deputati PD au votat ""impotriva"" proiectului. ""Nu am comentarii, o sa discutam aceasta chestiune in grupul parlamentar"", a spus Radulescu, precizand ca voturi ""impotriva"" s-au inregistrat pe tot spectrul Puterii."" Cei doi deputati care nu si-au exprimat votul, inclinand astfel balanta spre respingerea proiectului, au fost ai Puterii - Titu Gheorghiof (PNL) si Toro Tiberiu (UDMR). Pe de alta parte, cinci deputati PD au votat, alaturi de PSD si PRM, impotriva ordonantei, respectiv Valeriu Tabara, Aurel Olarean, Ion Puchianu, Mihai Stanisoara si Petre Strachinariu, precum si conservatorul Nicolae Popa. Tot din tabara Coalitiei au fost si cei care s-au abtinut de la vot: Nicolae Bara (PD), Florea Damian (PC) si Mihai Malaimare (PNL).
CIRC. Dezbaterea proiectului a durat patru ore, mai mult de jumatate din timp fiind irosit de deputati pe discutii de procedura si certuri. Inca de la inceputul sedintei, PSD si PRM s-au aratat intrigate de absenta ministrului de Externe, Razvan Ungureanu. ""Nu ma asteptam ca si Ungureanu sa aiba un stapan. Stiam de Macovei ca are un stapan"", a spus pesedistul Victor Ponta, acuzandu-l pe ministru ca s-a dus la un seminar cu presedintele Traian Basescu, in loc sa vina la Parlament. ""Suntem sfidati de ministrul Ungureanu, care de fiecare data ne-a promis ca vine, si de fiecare data a gasit probleme mai importante. Pentru ca ne-a sfidat, cer demisia ministrului"", a venit la microfon si deputatul PRM, Lia Olguta Vasilescu.
""NESIMTITI"". Cei mai inversunati impotriva acestei ordonante au fost reprezentantii PRM, care nu s-au sfiit s-o numeasca ""facatura"". ""Nu va e rusine ma, nesimtitilor!"", a tipat liderul deputatilor PRM, Ioan Manzana, catre alesii Puterii, suspectati ca au trisat la votul asupra titlului Legii. ""Iesirea mea o regret, dar nu pot observa faptul ca anumiti colegi pot fi nesimtiti lipsind de la aceasta intrunire"", au fost scuzele pe care impricinatul le-a prezentat colegilor sai. Apoi, alesii Puterii au fost acuzati ca ""au bancile pline de cartele"", iar doi deputati PRM nu-si gasesc cartelele. A fost ceruta lista cu voturile inregistrate. ""Pe tabel apare Mona Musca care nu este in sala"", a tipat Marcu Tudor, strigand: ""Frauda!"". Dupa un apel nominal, deputatii au reluat procedura de vot nu fara a lasa la o parte acuzatiile de furt.

TERMENUL DE ADOPTARE TACITA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.