In ciuda ultimului verdict medical, potrivit caruia cancerul de care sufera Omar Hayssam s-a extins, judecatorii au decis ieri sa-l mentina pe sirian dupa gratii. Instanta suprema a reusit astfel sa se contrazica pe ea insasi in numai 20 de zile.

In ciuda ultimului verdict medical, potrivit caruia cancerul de care sufera Omar Hayssam s-a extins, judecatorii au decis ieri sa-l mentina pe sirian dupa gratii. Instanta suprema a reusit astfel sa se contrazica pe ea insasi in numai 20 de zile.

Omar Hayssam a fost diagnosticat ieri, la Institutul Oncologic Bucuresti, cu metastaze la ganglionii limfatici din zona axiala si cea a gatului. Ceea ce inseamna extinderea galopanta a cancerului de care sufera. Totusi, trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au hotarat tot ieri ca sirianul trebuie sa ramana dupa gratii, chiar daca spitalele din reteaua penitenciara nu-i pot asigura tratamentul cu citostatice.
PARADOX.Verdictul magistratilor Stefan Pistol, Maria Despina Mihai si Florica Glodeanu intra in contradictie inclusiv cu o decizie definitiva dispusa de colegi de-ai lor acum 20 de zile. Aceeasi persoana, Omar, cu aceeasi boala, cancer, are acum doua sentinte definitive contrare ale aceleiasi instante. Prima, in dosarul Foresta Nehoiu, dispunea ca sirianul nu mai poate fi tinut in arest, din cauza imposibilitatii de a trata cancerul in puscarie. A doua, cea de ieri, este la 180 de grade diferenta. Oare care dintre cele doua ar putea aduce Romaniei o condamnare la CEDO, pe care, ca de obicei, sa o platim din buzunarele proprii?! Intrebarea se impune, pentru ca, in situatii similare, Curtea de la Strassbourg a condamnat pentru tratamente inumane, statele care au procedat ca si Romania.

ADEVAR RELATIV. Pana sa ii vina randul la judecata, lui Omar i s-a facut rau in sala de sedinta. Recursul impotriva mentinerii arestarii pentru terorism s-a amanat astfel vreo doua ore, timp in care sirianul a fost dus cu mascatii la Institutul Oncologic Bucuresti. Acolo, medicul primar chirurg, Ion Balanescu, a dat verdictul: ganglionii supraclavicular stang si axial au fost afectati de cancer. Adenopatiile au diametre de ""0,8 - 1 cm"", respectiv ""1,5 cm"". I s-a prescris inca o data tratamentul care trebuia deja inceput: ""chimioterapie policitostatica"". Culmea, in urma cu doar trei zile, medicul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), George Enculesei, declara la Curtea de Apel Bucuresti ca starea de sanatate a inculpatului este buna si ca acesta poate fi ingrijit si daca sta la inchisoare. Altceva au sustinut insa avocatii lui Omar, dupa reluarea procesului: ""Acesta este primul control oncologic la care a fost dus Omar dupa operatia de extirpare a tumorii canceroase de la colon. Adica de acum trei luni"". Daca lucrurile stau asa, ne intrebam cand o sa-l duca ANP pe sirian intr-un spital civil, la curele periodice de chimioterapie, asa cum s-a oferit prin vocea medicului Enculesei?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.