S-a votat, chiar daca mai greu si mai putin ca niciodata. Cel mai tanar partid din istoria Israelului, Kadima, a castigat cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru a guverna singur. Ehud Olmert si-a asigurat postul de premier. Dar are o mare ba

S-a votat, chiar daca mai greu si mai putin ca niciodata. Cel mai tanar partid din istoria Israelului, Kadima, a castigat cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru a guverna singur. Ehud Olmert si-a asigurat postul de premier. Dar are o mare bataie de cap: coalitia.

Doar 60% din electoratul israelian, prezent la vot marti, a decis viitoarea configuratie a Knessetului, dand, totodata, mari batai de cap invingatorilor care vor forma viitoarea coalitie guvernamentala. Ca nu-i vorba de un singur partid, ci de doua, trei, poate patru. Kadima, partidul infiintat de premierul Ariel Sharon (incapacitat de o coma profunda din 5 ianuarie) a obtinut victoria, dar cu un bagaj de numai 28 de mandate in cel de-al 17-lea Knesset al tarii. Imediat dupa, soseste Partidul Muncii (unul dintre cele doua mari partide traditionale), cu 20 de mandate, pe locul trei situandu-se, spre surpriza tuturor, nu partidul dreptei nationaliste si al doilea mare ""greu"" al scenei politice israeliene, Likud, ci partidul religios sefard Shass, cu 13 mandate, din totalul de 120 ale Knessetului.
SUB ASTEPTARI. Partidul Kadima, al carui lider, Ehud Olmert, o ""creatie"" a lui Sharon, va fi noul premier, este dezamagit de rezultate, chiar daca este vorba de victorie. Se astepta la minimum 34 de mandate, asa cum spuneau si sondajele de opinie preelectorale. N-a fost sa fie, astfel incat negocierile privind viitoarea coalitie se arata destul de complicate, Partidul Muncii, condus de un lider nou, Amir Peretz, fara experienta politica, urmand a obtine niste posturi frumusele, conform reprezentarii sale parlamentare. Nu se stie care va fi formula guvernamentala, dar se stie ca presedintele statului, Moshe Katsav, a anuntat ca va incepe consultarile duminica. In ciuda victoriei, la Kadima bate un vant de dezamagire. Nu este ceea ce asteptau membrii noului partid si strategii sai electorali (in frunte cu Eyal Arad, cunoscut publicului din Romania). Poate au gresit un pic in strategia lor de campanie, mizand prea mult pe simbolul Ariel Sharon, despre care publicul s-a cam lamurit ca este ""istorie"" si nu are nici o sansa de revenire in politica?

STARE DE FAPT. Ehud Olmert (foto dreapta), omul care va fi desemnat sa formeze noul Cabinet israelian, in urma votului de marti, marcat de un absenteism-record


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.