Competitia bancilor in a credita populatia a nascut noi tipuri de afaceri in Romania: firmele specializate de consultanta si informare financiara pentru persoanele fizice si brokerii de credite. Afacerea creste de patru ori intr-un an. Activitatea

Competitia bancilor in a credita populatia a nascut noi tipuri de afaceri in Romania: firmele specializate de consultanta si informare financiara pentru persoanele fizice si brokerii de credite. Afacerea creste de patru ori intr-un an.

Activitatea de creditare la purtator are deja mai bine de doi ani si se impune pe piata. Numarul de firme ce vand credite pentru banci este in crestere, iar activitatea lor se dezvolta spectaculos. Lipsa unui cadru legislativ dedicat acestei activitati a fost o oportunitate in plus. Gemini Capital Consult a pornit in 2003, iar pana acum a intermediat credite de 60 de milioane de euro pentru 15.000 de clienti. In 2005, activitatea a crescut cu 450%, conditii in care cifra de afaceri a ajuns la doua milioane de lei noi. In afara de Bucuresti, firma are sucursale si in Timisoara, Constanta, Ploiesti si Brasov. Principala strategie pentru anul acesta este dezvoltarea nationala. ""Pana la sfarsitul anului vrem sa deschidem inca zece sucursale noi in tara"", ne spune Anca Bidian, managerul firmei. Tinta de crestere este stabilita pentru anul acesta la 350%. In 2007 se prognozeaza ""doar"" un avans cu 180%. ""In 2006, provocarea va fi pe credite imobiliare ipotecare"", considera Bidian. Strategia a fost gandita pana in 2007 inca de la inceputul afacerii. Unul din punctele-cheie ale afacerii este pregatirea angajatilor, lucru deloc simplu mai ales cand e vorba de 115 oameni. ""Avem o rata de aprobare foarte mare a dosarelor pe care le trimitem, 83%. Timpul de raspuns si rata de aprobare sunt doi dintre parametrii pe care ii masuram pentru a asigura calitatea"", arata Bidian.
INTREPRINZATOR. Felix Nacea a lucrat timp de patru luni la Gemini Capital Consult, la inceputurile firmei. A vazut ca afacerea merge, a ajuns ""unit manager"", un fel de sef de echipa si apoi si-a zis ca poate sa-si dezvolte propriul business bazat pe acest principiu. ""De acolo am deprins tainele acestei afaceri"", recunoaste Nacea. A mai stat trei luni ca sa o pregateasca si a lansat Ymax Premier Team. Initial a pornit de la ideea reprezentarii unei singure banci, la fel ca in cazul Gemini Capital Consult. Apoi si-a dat seama ca este mai avantajos sa lucreze cu mai multe banci. Acum are 40 de agenti, iar anul trecut a intermediat credite de 24 de milioane de euro. Pentru 2006, planul este de 30 de milioane de euro.
PAZA BUNA. Pentru ca ii este dificil sa gaseasca sefi de sucursala si ca acestia sa nu plece la randul lor spre propria afacere, a pus la punct un sistem de franciza. Are deja o unitate dezvoltata in acest sistem. ""Speram ca pana la sfarsitul anului sa avem 20"", ne spune Nacea.
""Incercam sa facem o selectie. Este foarte greu pentru agentii nostri sa lucreze cu foarte multe banci. Trebuie sa cunoasca perfect produsele bancilor partenere. Atunci cand avem produse relativ asemanatoare incercam sa lucram decat cu unul din acei parteneri"", spune Nacea. Comisionul pe care il primeste din partea bancilor difera. Intreprinzatorul spune ca, in recomandarea unei solutii, nu se tine insa cont de cat ar putea castiga firma sau agentul de pe urma acelui credit.

MECANISM


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.