Judecatorul Danut Cornoiu, seful Sectiei civile de la Instanta Suprema, a fost exclus ieri din magistratura pentru interventii ilegale in dosarul privind casa parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei. Judecatoarea Luana Stancu a scapat de exc

Judecatorul Danut Cornoiu, seful Sectiei civile de la Instanta Suprema, a fost exclus ieri din magistratura pentru interventii ilegale in dosarul privind casa parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei. Judecatoarea Luana Stancu a scapat de excludere pentru ca s-a pensionat.

Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus ieri cea mai grea sanctiune disciplinara impotriva judecatorului Danut Cornoiu, seful Sectiei civile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie: excluderea din magistratura. Acesta a fost gasit vinovat de imixtiune in actiunile unui judecator si de interventii pentru rezolvarea problemelor personale ale unui coleg magistrat, in detrimentul unui fost proprietar care isi revendica in instanta casa. Cornoiu poate ataca hotararea CSM la Instanta Suprema. Cel de-al doilea judecator cercetat disciplinar, Luana Stancu, a scapat de excludere, pentru ca a iesit intre timp la pensie. In cazul sau mai pot continua doar cercetarile penale ale procurorilor de la Parchetul General pentru infractiunea de abuz in serviciu.
MARTURII. Inainte de a lua o decizie, judecatorii din Consiliu i-au audiat ieri pe martorii propusi in cauza. Margareta Ionescu, magistratul care primise initial dosarul, a povestit ieri la CSM ca, in iulie 2005, colega sa Luana Stancu a rugat-o sa dea un anume termen cazului cu pricina. Motivul rugamintii ar fi fost o mare obligatie pe care aceasta o avea fata de una dintre parti, medicul Bogdan Popa, care ii operase sotul. Margareta Ionescu sustine ca a refuzat cererea colegei sale, apoi, dupa ceva timp, a constatat ca dosarul i-a fost luat fara sa stie. A cerut atunci lamuriri grefierei Camelia Coman: ""Mi-a spus in soapta si vadit bulversata de intrebare, ca a fost chemata de presedintele Danut Cornoiu si de judecatoarea Luana Stancu. Acestia i-au spus sa treaca dosarul la completul 2 si sa opereze toate modificarile in calculator si registre"", a spus Margareta Ionescu in fata colegilor din CSM. Audiata si ea ieri, grefiera Camelia Coman a relatat ca a fost chemata de presedintele Cornoiu si de Luana Stancu, amandoi spunandu-i sa treaca dosarul la completul 2. ""Am executat. Nu am intrebat de ce mi s-a cerut acest lucru"", a spus grefiera.
APARARE. Danut Cornoiu si-a sustinut nevinovatia in mod constant. Audiat la 28 februarie, el a declarat la CSM ca a aflat de transferul suspect al dosarului doar din presa si ca nu a aprobat niciodata asa ceva. El a declarat de asemenea ca judecatoarea Luana Stancu este cea care avea un interes personal in cauza. In pledoaria finala de ieri, avocatul lui Cornoiu, Valeriu Stoica, a invocat doua motive pentru care clientul sau nu trebuie sanctionat disciplinar: lipsa unor probe care sa rastoarne definitiv prezumtia de nevinovatie si faptul ca aspectele cercetate nu erau incriminate la momentul intamplarii lor.

REVIZUIRE SAU CEDO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.