Taxa pe valoare adaugata la paine, carne, peste, lapte si produsele obtinute din aceste alimente si la uleiuri vegetale, margarina, zahar, orez si oua ar putea fi redusa la 9%, potrivit unui proiect de lege initiat de PC si care este pe cale de a fi
Taxa pe valoare adaugata la paine, carne, peste, lapte si produsele obtinute din aceste alimente si la uleiuri vegetale, margarina, zahar, orez si oua ar putea fi redusa la 9%, potrivit unui proiect de lege initiat de PC si care este pe cale de a fi adoptat de Parlament. Proiectul parlamentarilor Partidului Conservator a fost dezbatut ieri de Comisia de Buget-Finante de la Senat. Conform senatorului conservator Silvia Ciornei, aproape toti componentii comisiei au fost de acord ca o astfel de masura este necesara pentru cresterea nivelului de trai al populatiei. ""Ne-am propus sa aducem TVA la nivelul celei practicate de UE la produsele alimentare de baza. O astfel de masura este cu atat mai necesara cu cat se grabeste calendarul de majorare a accizelor si a pretului gazelor naturale. Impactul acestor majorari de la 1 aprilie va fi mare pentru populatie prin scumpirile in lant atat la produsele alimentare, cat si la cele nealimentare"", a declarat Ciornei. IEFTINIRI. Pentru ca reducerea TVA la aceste produse sa se regaseasca in pretul lor final, PC a propus incheierea unor parteneriate intre Guvern si asociatiile patronale, prin care acestea din urma sa se oblige sa scada pretul produselor alimentare proportional cu reducerea TVA, propunere cu care patronatele din industria alimentara au fost de acord. Senatorul PC a explicat ca impactul la bugetul de stat, in urma acestei reduceri de TVA (18.000 de miliarde de lei conform estimarilor Guvernului), poate fi diminuat prin reducerea evaziunii fiscale. Votul Comisiei de Buget-Finante de la Senat pentru proiect va fi dat saptamana viitoare, inainte de asta fiind stabilita o noua discutie cu ministrul Finantelor. Senatorul PC Sabin Cutas a precizat ca la sedinta Coalitiei de luni seara s-a discutat despre aceasta propunere si ca partenerii de guvernare vor sprijini acest proiect. PREVEDERI. Proiectul conservatorilor prevede reducerea TVA de la 19% la 9% pentru urmatoarele categorii de produse alimentare: paine, carne, peste, lapte si produsele obtinute din aceste alimente precum si la uleiuri vegetale si margarina, zahar, orez si oua. ""Ne declaram extrem de satisfacuti ca un proiect al PC este pe cale de a se adopta"", a declarat purtatorul de cuvant al conservatorilor Bogdan Ciuca. El a mai aratat ca reducerea TVA la produsele alimentare de baza va duce nu numai la usurarea nivelului de trai al populatiei, ci si ""la imbunatatirea sanatatii natiunii in ansamblu"". ""Nu intamplator mai multe state din UE au cota de TVA la produsele alimentare zero sau redusa. O astfel de masura va da o lovitura si evaziunii fiscale mari din domeniul industriei alimentare, iar noi pentru acest proiect legislativ avem sprijinul patronatului din industria alimentara si al sindicatelor din aceasta industrie"", a incheiat Bogdan Ciuca. EFECTE
""Reducerea TVA la produsele alimentare de baza va duce nu numai la usurarea nivelului de trai al populatiei, ci si la imbunatatirea sanatatii natiunii in ansamblu"" - Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.