Un program prin care milioane de imigranti ar avea sansa de a dobandi cetatenia SUA e pe cale sa fie adoptat de Senatul american, la presiunea presedintelui, a afaceristilor si a comunitatii de expati din America. Statisticile arata ca in jur de 4

Un program prin care milioane de imigranti ar avea sansa de a dobandi cetatenia SUA e pe cale sa fie adoptat de Senatul american, la presiunea presedintelui, a afaceristilor si a comunitatii de expati din America.

Statisticile arata ca in jur de 400.000 de persoane intra ilegal in SUA in fiecare an. Cifra este suficient de mare pentru a alarma autoritatile de la Washington si a le imparti in doua tabere: a celor care militeaza pentru ""inchiderea"" frontierelor si a celor care promoveaza integrarea profesionala a imigrantilor, ca raspuns la cererea de mana de lucru.
PERMIS TEMPORAR. La presiunile presedintelui George W. Bush, a clericilor catolici, a reprezentantilor mediului de afaceri si a comunitatii de expati, Senatul american ar putea adopta un proiect ce le-ar permite imigrantilor sa beneficieze de un permis temporar de munca. Documentul a primit deja aprobarea comisiei de specialitate din Senat. El prevede ca un strain poate ramane la munca in SUA, pe o perioada determinata de trei ani, daca este dispus sa preia o munca pe care cetatenii americani nu o doresc. El se va putea stabili, cu tot cu familie, si isi poate innoi permisul o singura data. Ulterior, el trebuie sa revina, cel putin provizoriu, in tara de origine.
CERERE SI OFERTA. Presedintele Bush a declarat, nu o data, ca programul ar raspunde cerintelor economiei SUA si ca imigrantii ar putea sa castige o paine respectand legea. El a avertizat ca in acest program nu vor fi inclusi cei peste 11 milioane de imigranti ilegali care exista deja in SUA, spunand ca o amnistie nu ar fi corecta. ""Acest plan se inscrie intr-o strategie in trei pasi, care sa duca la reforma eficienta a sistemului de imigratie: controale sporite la frontiera, programe temporare pentru muncitori si o cale deschisa catre intrarea in legalitate"", crede si senatorul democrat Edward Kennedy.

PROTEST


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.