Municipalitatea va transforma Hanul Gabroveni intr-un centru Cultural al Municipiului Bucuresti, dupa ce lucrarile de restaurare a zonei vechi a orasului vor fi incheiate. In prezent, Primaria Capitalei a scos la licitatie reabilitarea strazilor si a
Municipalitatea va transforma Hanul Gabroveni intr-un centru Cultural al Municipiului Bucuresti, dupa ce lucrarile de restaurare a zonei vechi a orasului vor fi incheiate. In prezent, Primaria Capitalei a scos la licitatie reabilitarea strazilor si a utilitatilor din Zona Pilot a Centrului Istoric. Potrivit site-ului municipalitatii, data aproximativa stabilita pentru initierea procedurilor de atribuire a contractelor de lucrari este semestrul I al anului, iar inceperea efectiva a operatiunii se va face in semestul II. Finantarea este asigurata din fonduri BERD si ale bugetului local. Referitor la Hanul Gabroveni, presedintele Comisiei de cultura a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), Romeo Pop, a anuntat ieri ca in acest moment autoritatile locale evalueaza cu ce patrimoniu au ramas in centrul vechi al orasului. "Acesta este primul pilon cultural din centrul istoric restaurat", a precizat Pop.
Situat pe Str. Lipscani, Hanul Gabroveni figureaza pe Lista Monumentelor Istorice. Constructia dateaza de la 1739, cand a fost ridicata pe un teren al negustorului Hagi Teodosie Gabroveanu. La inceputul secolului XX, hanul a devenit Hotel Gabroveni-Universal. Cladirea a ramas in picioare si in timpul regimului comunist, cand a fost utilizata in diverse scopuri, legate mai ales de comert. Imediat dupa Revolutie, Guvernul a decis concesionarea cladirii unor societati comerciale, care ar fi trebuit sa prezinte si un plan de reabilitare. Acest lucru nu s-a intamplat, iar in 1997 a inceput o batalie in instanta intre concesionari si Primarie. Pana la urma, municipalitatea a obtinut, doi ani mai tarziu, evacuarea imobilului. Intre timp, in 1998 si 1999, Ministerul Culturii a intervenit prin lucrari de conservare si consolidare, care au fost insa stopate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.