Ucraina asteapta cu rasuflarea taiata decizia presedintelui Viktor Iuscenko: va avea loc o alianta cu blonda Iulia Timosenko, data afara din Guvern pentru coruptie sau cu filorusul Viktor Ianukovici, invingatorul-surpriza al alegerilor de duminica

Ucraina asteapta cu rasuflarea taiata decizia presedintelui Viktor Iuscenko: va avea loc o alianta cu blonda Iulia Timosenko, data afara din Guvern pentru coruptie sau cu filorusul Viktor Ianukovici, invingatorul-surpriza al alegerilor de duminica?

A trecut mai mult de un an de la victoria ""revolutiei portocalii"" in Ucraina. In doar 16 luni, dezamagiti de ritmul reformelor, de nivelul de trai extrem de scazut si marile scandaluri de coruptie din Guvern, ucrainenii au ajuns sa isi doreasca o reintoarcere la vechea politica prorusa sau cel putin asta demonstreaza cel mai recent tur de scrutin. ""Candidatul Moscovei"", Viktor Ianukovici, invins atat de rusinos in 2004 de prooccidentalul Viktor Iuscenko, devenit ulterior presedinte, a reusit performanta de a reveni in forta pe scena politica ucraineana. El a obtinut impreuna cu gruparea sa, Partidul Regiunilor, peste o treime din voturile exprimate in legislativele de duminica. Aceasta lovitura de teatru din partea partidului care militeaza pentru o apropiere mai accentuata de ""Mama Rusia"" si o estompare a ambitiilor europene si euro-atlantice a dat peste cap calculele taberei reformiste din Ucraina.
ALIANTA CONTRA NATURII. Vechile aliante nu mai au puterea de coeziune de odinioara in Parlamentul cu puteri extinse, asa ca Ianukovici a devenit, peste noapte, dintr-un proscris al politicii un actor care are toate cartile si poate negocia dur orice alianta. Analistii cred ca aceasta intorsatura a evenimentelor poate incetini integrarea Ucrainei in Uniunea Europeana si NATO si poate readuce tara in sfera de influenta a Rusiei. Cu o treime din mandatele parlamentare sub control, Partidul Regiunilor va avea o influenta considerabila in alegerea viitorului prim-ministru si a Guvernului. ""Victoria noastra va deschide o noua pagina in istoria Ucrainei"", a declarat, premonitoriu, Ianukovici, anuntandu-si totodata disponibilitatea de a ""lucra cu orice partid"". Unii observatori sustin ca Ianukovici ar putea forma o alianta cu Iuscenko, pentru a prelua inca o data functia de premier, daca echipa portocalie nu ajunge la nici o intelegere.

REZULTATE. Ucrainenii l-au sanctionat pe Iuscenko
pentru lipsa de reforme


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.