In tarile din sud-estul Europei exista legi privind accesul publicului la informatii publice, dar aplicarea lor este inca impiedicata de ramasitele mentalitatilor comuniste. Aceasta este concluzia la care au ajuns ieri participantii la simpozionu
In tarile din sud-estul Europei exista legi privind accesul publicului la informatii publice, dar aplicarea lor este inca impiedicata de ramasitele mentalitatilor comuniste.

Aceasta este concluzia la care au ajuns ieri participantii la simpozionul international ""Transparenta puterii - puterea cetateanului"" organizat de Institutul Goethe din Bucuresti. In cazul Romaniei, situatia nu s-a imbunatatit prea mult fata de primii ani de dupa 1989. Desi in 2001 a fost adoptata Legea 544 privind accesul publicului la informatii de interes public, institutiile statului, printre care Guvernul, Senatul, continua sa aiba un comportament ""tipic statului totalitarist"". Jurnalistii romani care au participat la dezbatere au aratat ca cel mai bine pazit secret este partea de investitii in companiile autonome aflate in subordinea ministerelor dar si partea de investitii facute de Parlament. Un alt ""secret de serviciu"" invocat adesea de institutiile statului in fata ziaristilor sunt contractele acestora cu firmele private. In aceste cazuri sunt invocate adesea clauzele de confidentialitate.
SOLUTIE. Ziaristii romani au mai aratat de aemenea ca institutiile statului, dar mai ales Guvernul, refuza sa raspunda cetatenilor la cererile pe care acestia le fac conform Legii 544, iar unii dintre ei inca mai asteapta raspuns la intrebarile adresate guvernului Nastase. Prezent la dezbateri, Ivan Cicak, presedintele Asociatiei jurnalistilor din Croatia si-a sfatuit colegii romani ca de fiecare data cand nu primesc in timpul stabilit de lege informatii de interes public pe care le solicita de la Guvern, sa-l dea in judecata unde sigur vor avea castig de cauza. (Dana Piciu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.