Cine doreste sa-si faca o casa pe pamant si are putini bani sau detine o locuinta la bloc singura lui sansa este sa apeleze la credite, si asta daca are un salariu suficient de bun. Dar presupunand ca are acel avans de 25%-30% si terenul

Cine doreste sa-si faca o casa pe pamant si are putini bani sau detine o locuinta la bloc singura lui sansa este sa apeleze la credite, si asta daca are un salariu suficient de bun.

Dar presupunand ca are acel avans de 25%-30% si terenul deja achizitionat si, mergand mai departe cu ipoteza, spunem ca obtine si creditul pentru construirea casei ajunge la un moment dat intr-un mare impas: racordarea la utilitati. Si am sa fiu mai explicita.
Nu fiecare teren are pe suprafata lui stalpi de electricitate, conducte de gaz sau canalizare care sa-l traverseze. E clar ca aceste terenuri trebuie racordate la toate aceste utilitati. Si asta inca din faza de santier, pentru ca fara electricitate nu se pot folosi sculele si echipamentele pentru constructie, fara tevi de apa si canalizare nu se pot trage tubulaturile pentru viitoarea casa, la fel ca si configurarea sistemului de incalzire. Pentru organizarea santierului, trebuie aprobari speciale si taxe pentru racordarea cel putin la reteaua de electricitate. Costuri insemante care - atentie! - nu sunt cuprinse in banii pe care ii acorda banca. Creditele sunt acordate pe baza proiectului intocmit de arhitect si respectiv al devizului pentru constructia in sine, dar nu si pentru aceste cheltuieli suplimentare absolut necesare. Deci cine nu este pregatit pentru aceasta etapa clar ia din banii necesari constructiei ori renunta la anumite materiale sau se imprumuta pentru a putea deschide santierul si a fi racordat la utilitati.
Ulterior, dupa ce constructia este terminata, se platesc alte taxe pentru ca acea casa sa fie inglobata intr-un sistem functional. Regiile locale vin monteaza contoare, dar si acest lucru se lasa cu platit de taxe. Practic, cei care se inhama la ridicarea propriei lor case platesc celor cu gaze, electricitate si canalizare pentru a le deveni clienti. Stim faptul ca exista consilieri tehnici colaboratori ai Ministerului Transporturilor si Constructiilor care au propus eliminarea taxelor necesare racordarilor la utilitati. Ar fi un lucru benefic, chiar daca ulterior sumele pentru extinderea sistemului se vor regasi in facturile noilor clienti. Pentru ca fiecare dintre noi, care deja suntem clienti ai sistemelor de retele utilitare, platim asa-zisele lucrari de imbunatatire ce se regasesc pe facturile noastre.Desi risc o comparatie nepotrivita, nu pot sa nu ma gandesc la reteaua privata de telefonie fixa care a impanzit Romania. Firma respectiva nu numai ca instaleaza gratuit chiar si aparatul telefonic (pe langa reteaua de cabluri), dar acorda si anumite facilitati noilor clienti. In orice caz nu platesti taxa ca sa le devii client, asa cum se intampla cu retelele de utilitati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.